Capitalisti romani, uniti-va! Trebuie sa rezistati

Postat la 28 iunie 2010 14 afişări

In 1848, cand sistemul financiar european de creditare era in colaps, holera facea ravagii, recoltele agricole erau distruse, proletariatul urban isi cerea drepturile, Karl Marx lansa in Manifestul Partidului Comunist o fraza care a facut cariera, devenind una dintre cele mai celebre lozinci din lume: "Proletari din toate tarile, uniti-va!".

Dupa 162 de ani, aceasta lozinca ar trebui putin adaptata la realitatile romanesti, dar de partea cealalta a baricadei: "Capitalisti romani, indiferent daca sunteţi antreprenori mai mari sau mici, manageri la companii cu actionari romani sau conduceţi multinationalele, uniţti-va!".

Sunt vremuri grele, dar trebuie sa rezistati, sa supravietuiti, nu trebuie sa va abandonaţi afacerile, brandurile, angajatii, tot ce ati construit, pentru ca nu mai rezistati financiar si psihic, pentru ca ati obosit sa va luptati cu scaderea pietei, cu lipsa de clienti, cu lipsa de cash, cu bancile care va cresc dobanzile cand ar trebui sa vi le scada, cu cei care va datorează bani, dar si cu cei carora le datorati bani, cu angajatii carora trebuie sa le tăiati salariile sau chiar sa-i dati afara, cu statul care in loc sa va reduca taxele vi le mareste sau cu politicienii si functionarii statului care va cer "bani" pentru ca aveti de unde sa dati.

Urmeaza una dintre cele mai dificile perioade pentru economie si businessul privat. Romania nu a experimentat asa ceva pana acum. In urmă cu 10-20 de ani, cei care si-au luat soarta in maini deschizandu-si o afacere nu aveau nimic de pierdut, dar acum au. Cresterea TVA de la 19% la 24% ca reactie imediata a Guvernului dupa decizia Curtii Constitutionale de invalidare a taierii pensiilor (cu 5 la 4 la vot) cu 15% ca parte a programului de austeritate va aduce cresterea inflatiei, a cursului euro, a dobanzilor, reduceri de consum, tăieri de salarii si un nou val de concedieri, incetinind astfel iesirea economiei din recesiune.

Aceste lucruri nu vor fi atat de dramatice cum credem acum, deoarece fiecare companie isi va adapta preturile bunurilor si serviciilor la cererea efectiva din piata, si nu neapărat va urca preturile cu echivalentul majorării TVA. Cursul si inflatia vor fi tinute intr-o marja acceptabila cu ajutorul rezervelor valutare ale BNR (acum ar trebui sa se vada ca imprumutul de la FMI nu a fost luat degeaba).

Cititi mai mult pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/opinii/capitalisti-romani-uniti-va-trebuie-sa-rezistati-6454911
6454911
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.