Apple vrea totul

Autor: Mircea Sarbu Postat la 13 iunie 2011 34 afişări

Desi bolnav, Steve Jobs a venit la conferinta dezvoltatorilor pentru a prezenta viitorul serviciu iCloud, care va completa ecosistemul Aapple si va impinge pc-urile spre muzeele de tehnologie. „traim intr-o lume post-PC", a spus omul care a inventat PC-urile.

Prima data am scris în aceasta pagina despre "cloud computing" la începutul lui 2008, pe vremea când conceptul abia iesise din sfera SF-ului. Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud) era înca în faza beta si întrebarea era cine va fi urmatorul (sau poate urmaritorul). Lumea îsi punea probleme legate de siguranta si confidentialitatea datelor stocate "în nori", iar unii specialisti mai avangardisti începusera sa speculeze timid despre scaderea rolului PC-urilor pe masura ce noua paradigma se va impune (daca se va impune). În doar trei ani, situatia este cu totul alta. Nu doar ca nimeni nu-si mai pune problema daca vom migra spre nori, dar pe nesimtite chiar am migrat spre nori. Daca va gestionati posta electronica cu Gmail sau partajati poze pe Flickr, sunteti deja în nori, ca sa nu mai zic de Facebook. În materie de servicii publice de cloud computing, Amazon pare sa fie în continuare în frunte, dar Google AppEngine si Microsoft Azure sunt pe aproape. Pentru proiectul la care lucrez acum, cerinta clientului a fost ca sa fie astfel conceput încât sa poata fi migrat cu costuri minime pe oricare dintre platformele majore de cloud computing. Probabil ca pentru urmatorul voi proiecta direct în nori.

Acesta fiind contextul, ce importanta mai are ca Apple a lansat un serviciu de stocare în cloud numit iCloud? La urma urmei, în urma cu câteva saptamâni Amazon a lansat ceva asemanator (Cloud Drive), iar Google dispune de un întreg birou virtual gazduit în propriul nor de calcul. Ce este atât de special încât toata presa IT vuieste? Cei 5 GB oferiti pe gratis oricui? Tot atât ofera si Cloud Drive, iar la Google doar contul de e-mail îmi ofera peste 7 GB (în care pot stoca practic orice). Cu toate acestea, iCloud este o miscare extrem de importanta facuta de Apple, iar prezenta lui Steve Jobs la lansare spune multe în acest sens. E posibil ca din punctul de vedere tehnic serviciul sa nu fie "rocket science", dar din perspectiva businessului iCloud este piesa care încheaga întregul ecosistem Apple si îi deschide perspectiva de a atrage si a prinde ca într-o pânza de paianjen multe milioane de clienti. Desi unele servicii sunt disponibile si pentru Windows, principalii beneficiari vor fi utilizatorii gamei de produse Apple, începând cu iPod, iPhone sau iPad si terminând cu iMac sau Apple TV. Practic, iCloud este ca un mecanism magic care te lasa sa intri dar nu te mai lasa sa iesi.

Cei 5 GB oferiti gratuit nu sunt de fapt decât pentru e-mail, documente si backup. Pentru toata muzica si pentru toate cartile sau aplicatiile de la iMagazinele Apple spatiul de stocare este nelimitat. Nu intra în cei 5 GB nici pozele partajate prin Photo Stream. Mai mult, înregistrarile muzicale care nu provin de la Apple pot fi la rândul lor stocate, printr-un serviciu (platit) numit iTunes Match, care le înlocuieste cu variante ACC de calitate si fara restrictii (DRM free). De altfel, logica acestui sistem de taxare este simpla: Apple nu stocheaza de fapt continutul "standard" (muzica, carti, aplicatii), ci doar link-uri catre continutul din magazinele corespunzatoare.

Magia însa abia acum începe: tot continutul stocat în iCloud devine automat disponibil pe toate celelalte aparate Apple pe care le detineti (cel mult 10). Ai cumparat o noua piesa muzicala de pe iPhone? Instantaneu, o poti asculta si pe iPod-ul, iPad-ul sau iMac-ul tau. Mai mult, odata ce ai activat serviciul (deh, folosind un aparat bazat pe iOS sau MacOS X) tot continutul devine partajat între dispozitivele tale. De exemplu, daca editezi un document pe iMac folosind unul dintre programele suitei Apple iWork, acesta poate fi accesat pe iPhone. Este de notat ca nici Jobs si nici documentele de Apple nu folosesc termenul de "sincronizare" pentru acest procedeu. Ideea este ca documentul este unic (cel stocat în iCloud), iar accesul la acesta este posibil de pe orice dispozitiv. La fel se petrece si cu orice alt fel de continut. O aplicatie pentru iOS descarcata pe un iPhone o vei gasi imediat si pe iPad. În plus, iCloud face si salvarea (backup) întregului continut, iar la cumpararea unui nou iCeva totul se asaza pe noul dispozitiv - desigur, aici e vorba de dispozitive care ruleaza iOS. Totul se petrece în fundal, fara nicio interventie a utilizatorului.

Se poate vorbi mult despre iCloud (iMessage, sfarsitul lui MobileMe etc.). Dar merita precizat ca serviciul va fi complet disponibil pentru public abia spre toamna, cand vor fi lansate iOS 5 si MacOS X Lion, care vor dispune de integrare cu iCloud.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu,
apple,
Steve Jobs
/opinii/apple-vrea-totul-8331526
8331526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.