Anul tabletei

Autor: Mircea Sarbu Postat la 10 ianuarie 2011 11 afişări

De obicei, schimbarea anilor e o buna ocazie pentru o retrospectiva a celui care a trecut si niste predictii pentru cel care incepe. De data aceasta e simplu: lansarea iPad a umbrit totul. Predictia e scurta: articolul de anul viitor se va chema “Anul tabletelor”.

Am dat din intamplare peste un articol publicat in august 2000 de revista Forbes sub titlul "Introducing The Computer of 2010". Imi place grozav sa citesc genul acesta de profetii, mai ales ca acum am sansa sa apreciez in ce masura predictiile s-au adeverit. Dar nici de data aceasta nu s-au adeverit - ceea ce nici macar nu mai e o surpriza, avand in vedere ca nu se adeveresc nici macar cele pe un an. Autorul (Kip Crosby) paria pe un computer bazat pe optica in punctele esentiale (procesor, memorie, disc), electronicii ramanandu-i doar munci periferice. Evident, 2010 a trecut si nu doar ca n-am vazut un astfel de computer, dar nici macar nu am auzit de ceva realizari concrete in directia aceasta (desi sunt sigur ca se cerceteaza si aceasta varianta).

Oricum, computerul era imaginat avand forma unui disc frisbee, urmand sa aiba puterea unui supercomputer. Dar se vadeste ca si in ziua de azi computerele se incapataneaza sa ramana patratoase si n-au nicio ambitie sa concureze cu supercomputerele (fie ele si vechi de zece ani). Ideea ca va fi atat de destept incat ne va invata obiceiurile si ne va anticipa intentiile m-a induiosat. Acasa urma sa-l lipim de un perete si toata casa ar fi devenit inteligenta, dar iata, suntem in 2011 si orice as lipi pe pereti, apartamentul meu e la fel de prost ca in urma cu 20 de ani. Interactiunea prevazuta se baza pe recunoasterea vorbirii, dar se pare ca am ramas repetenti la materia asta. La serviciu, l-am fi asezat pe birou si acesta ar fi devenit pe loc un "gigantic" afisaj. Hmm... aici incepe se devina interesant... adica sa ne rastim la birou? Nu: tragem cu degetele de fisiere si le punem in foldere. Aha, adica interfata tactila si gesturi. Incepem sa ne apropiem. Dar daca binevoim sa scriem ceva text? Apare la momentul potrivit o tastatura virtuala, care dispare cand nu ne mai trebuie. Da, asta am vazut deja.

Asadar, din toata viziunea, 2010 a validat doar interfata tactila, care s-a impus la telefoanele inteligente si a facut posibila revelatia anului: tableta. Desigur, ea se numeste acum iPad si sunt sigur ca daca anul trecut va ramane cu ceva in istoria informaticii, imaginea care i se va alatura va fi cea a tabletei produse de Apple. Avand in vedere ritmul vanzarilor, s-ar parea ca omenirea isi dorea de mult ceva, dar nu stia ce anume, pana cand Steve Jobs a scos la iveala jucaria magica. Altfel nu se explica de ce toti producatorii cu un cat de mic interes spre piata de consum se grabesc sa proiecteze tablete. Acestea au acaparat cu totul CES 2011 (Consumer Electronic Show), care tocmai a inceput la Las Vegas. Singura firma semnificativa care n-a aratat nici un interes in aceasta directie ramane Microsoft, care mizeaza in continuare pe Windows, dupa cum reiese din speech-ul lui Steve Ballmer in deschiderea show-ului. Rezultatul a fost ca reporterii de la Guardian au remarcat ca lumea a cam inceput sa plece inainte de terminarea prezentarii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu,
2011,
tablete
/opinii/anul-tabletei-7871017
7871017
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.