Leacuri pentru panica financiara

Postat la 11 noiembrie 2008 42 afişări

Pentru oricine, criza nu inseamna numai bani, actiuni, dobanzi si indici, ci si o portie considerabila de stres: siguranta investitiilor, stabilitatea slujbei, rapiditatea reactiilor si luarea celor mai bune decizii se traduc printr-un considerabil consum nervos. Cum ne gestionam stresul si panica acum, cand un moment de reflectie poate cantari mai mult decat o suta de decizii luate in pripa?

In primavara anului 2000, o importanta banca romaneasca a avut o problema de incredere, confruntandu-se cu un val de retrageri generat de o serie de telefoane anonime. Panica depunatorilor a durat cateva zile, iar calmarea ei a presupus transferuri de bani intre sucursale, aducerea de fonduri din strainatate, discutii telefonice intre autoritati si liderii bancilor romanesti, dar si lectii de psihologie aplicata. Este cazul unei directoare de sucursala bucuresteana, care, confruntata cu un val de clienti speriati, a decis sa isi aprovizioneze sucursala cu bani nu “prin spate”, ci “pe usa din fata”. Adica mascatii au inceput sa defileze cu teancurile de bancnote exact prin fata clientilor asezati la coada. Simpla vedere a banilor a detensionat situatia, iar clientii au plecat. Poate ca metoda nu a fost cea mai ortodoxa, din punctul de vedere al normelor interne ale bancii, dar in mod cert a fost eficienta in lupta cu panica oamenilor inspaimantati ca-si pot pierde economiile.

 

Semnale de inrautatire

Istorioara de mai sus poate sa fie, aproape un deceniu mai tarziu, o simpla legenda urbana. Panica, stresul generate de criza financiara internationala raman insa cat se poate de reale, de palpabile intr-o lume unde managerii, pietele, traderii si clientii lor reactioneaza instantaneu si la auzul celor mai incredibile zvonuri. In tot acest haos, Romania mai pastreaza un calm aparent. Buletinul de conjunctura al Bancii Nationale a Romaniei pentru luna octombrie vorbeste de o “evolutie inca pozitiva a principalilor indicatori economici in industrie si constructii” si ca abia “pe un orizont mai lung exista semnale de inrautatire”. Buletinul, realizat prin chestionarea a 420 de manageri de companii din toate domeniile de activitate, denota un optimism temperat, firesc daca e sa ne privim prin luneta “primitivismului benefic” combinata cu cea a “sistemului financiar sanatos” (e vorba de avantajul dat de insuficienta sofisticare a instrumentelor de tranzactionare din sistemul nostru financiar). Cat de primitiv si cat de sanatos n-am aflat, poate pentru ca Romania nu a atins maximul crizei.

 

Bursa a trait insa momente de panica reala. Ziua de 8 octombrie 2008 a insemnat evaporarea a peste 2,5 miliarde de euro intr-o singura ora, pretul actiunilor a scazut la unison, iar tranzactiile au fost oprite pentru toata ziua, pe fondul derivei pietelor internationale. O saptamana mai tarziu, indicele BET al celor mai importante zece actiuni listate la bursa crestea cu 10,62%, a doua crestere din istoria de 13 ani a pietei bucurestene, la doua zile dupa o scadere de 9,93%, a doua scadere ca amploare din istorie. Brokerii au vorbit atunci de o “panica la cumparare”, investitorii intrand brusc sa cumpere dupa ce au aflat de cresterea cu 11 procente a pietei americane.

 

Atat vanzarile masive din 8 octombrie, cat si iuresul cumpararilor nu pot fi asociate decat cu panica, cu reactia investitorului derutat de avalansa de informatii pe care i le furnizeaza prietenii, televizorul, presa sau internetul. “Ar trebui ca investitorii sa se manifeste in mod mai ponderat, dar nu o fac. Am avut cazuri, mai ales in ultimele doua luni, cand actiunile inregistrau variatii de la plus la minus 15% si toti intrau la cumparare”, spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, care recomanda cumpararile numai pe o tendinta clara de crestere a pietei pe o perioada mai lunga.

 

Iar panica celor de la bursa pare a trece, incet dar sigur, si in economia reala, in zona managerilor si a antreprenorilor. Atat Bogdanka Militescu, fondatoarea clinicii de gestionare a stresului Heartmony, cat si Adrian Stanciu, actionarul majoritar al firmei de consultanta corporatista Human Synergistics, au constatat in ultimele doua luni o crestere a numarului de clienti, oameni din mediul de afaceri, afectati de stresul si nesiguranta aduse de criza financiara.

 

Sigur ca acesta nu este un fenomen de masa, romanii putandu-se dovedi extrem de rezistenti la neajunsuri majore, si nici nu ar putea deveni un fenomen de masa; pe de alta parte, efectele in plan fiziologic antrenate de stres si panica pot insemna diabet, alergii, boli cardiovasculare, obezitate. “Studiile au demonstrat ca numai cinci minute de furie reduc imunitatea timp de sase ore. Imaginati-va ce se intampla in realitate”, spune Bogdanka Militescu. Intr-un impact emotional, la nivelul organismului exista 1.400 de substante biochimice care intra in actiune, modificari la nivel celular care nu sunt percepute, dar care au repercusiuni asupra organismului. “Emotiile trebuie gestionate, este bine sa nu ajungi sa le traiesti; daca nu le exprimi, tot le traiesti si tot rau iti fac”, spune doctorita.

 

Investitorul tipic

Cel mai tanar client al lui Octavian Dragolea este in anul doi de facultate, iar cel mai in varsta are 82 de ani. Intre cei doi se afla investitorii tipici, “un nucleu ce valoreaza in jur de 3-4 milioane de euro, oameni care vor sa dea lovitura, sa intre dimineata si dupa-amiaza sa aiba un profit cat mai mare”. In ultimele sase luni, explica Dragolea, cei ce au intrat cu bani putini s-au panicat usor: “Am avut oameni care au vandut aproape de minimul din ziua respectiva, iar cand piata si-a revenit cat de cat, spre zero, au cumparat la loc. In aceeasi zi. Fiindca mizau pe o revenire”.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
actiuni,
dobanzi,
indici,
bursa,
stres,
investitie,
criza
/cover-story/leacuri-pentru-panica-financiara-3481569
3481569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.