Dilemele lui 2011 - Vor creste salariile? Dar numarul de someri?

Postat la 14 ianuarie 2011 36 afişări

Cea mai importanta intrebare este acum, la inceputul anului, daca economia romaneasca isi va relua cresterea. pe langa aceasta, va propunem o serie de teme de gandire legate de ce ne asteapta in anul cel nou, ca economie si ca societate.

VA ATRAGE NOUL COD AL MUNCII INVESTITORI?

Discutiile despre noua forma a Codului muncii au marcat la sfarsitul anului trecut piata muncii, pe fondul nemultumirilor de sorginte sindicala. Pentru angajatori, semnalul este pozitiv, ba, mai mult, Romania ar putea sa-si intareasca in regiune pozitia de furnizor de servicii externalizate, iar asta ar insemna, in principiu, si aparitia unor noi jucatori care sa investeasca in crearea de locuri de munca. Presedintele Basescu a apreciat ca modificarea Codului muncii este in masura sa sprijine sectorul privat si sa conduca la aparitia de noi locuri de munca, un semnal important pentru partizanii schimbarii. Pe termen mediu si lung ar mai putea aparea o serie de efecte, unul dintre ele fiind cresterea fluctuatiei de personal sau, la nivel macro, scaderea consumului.


VA AVEA GUVERNUL UN PROGRAM COERENT PENTRU CREAREA DE NOI LOCURI DE MUNCA?

Crearea unor noi locuri de munca nu se afla deocamdata pe lista de obiective a Guvernului. In momentul de fata, autoritatile sunt mai preocupate de finalizarea planului de disponibilizari decat de noi angajari. Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa mai disponibilizeze anul acesta inca 15.000 de bugetari pentru a echilibra balanta cheltuielilor de stat. Romania trebuie sa se incadreze intr-un deficit bugetar convenit de -4,4%. Acum sunt circa 1,3 milioane de romani care lucreaza la stat.


VA CRESTE SALARIUL MEDIU PE ECONOMIE?

La sfarsitul lunii octombrie, valoarea salariului mediu net pe economie depasea cu putin 300 de euro, mai putin cu aproape 10 euro fata de aceeasi luna din 2009. Avand in vedere ca puterea de cumparare continua sa scada, cresterea acestui indicator ar reprezenta una dintre cele mai asteptate vesti pentru anul 2011. Este insa putin probabil ca acest lucru sa se intample, in conditiile in care nici autoritatile si nici oamenii de afaceri nu sunt foarte optimisti in ceea ce priveste revenirea din criza, iar cresterea salariilor nu reprezinta deocamdata o prioritate pentru angajatori.


CRESC SALARIILE IN MEDIUL PRIVAT?

42% dintre participantii la studiul PayWell Romania 2010, realizat de Pricewaterhouse-Coopers, au bugetat pentru anul financiar 2011 o crestere salariala medie de 6,8%. Cei mai multi angajatori spun insa ca tendinta anului 2011 este plafonarea salariilor la nivelul din 2009, in special in ceea ce priveste partea fixa. Vestea buna ar putea veni in zona beneficiilor extrasalariale. Angajatorii au in plan sa readuca pachetele de beneficii la nivelul anului 2009, iar in unele cazuri va fi reluata politica acordarii bonusurilor de performanta


VA SPORI NUMARUL DE SOMERI?

Dupa o explozie care a produs panica pe piata muncii in 2009, anul trecut numarul de someri a scazut constant, de la luna la luna. In ianuarie, Romania avea aproape 741.000 de someri, iar in noiembrie numarul scazuse cu 107.00, pana la 633.476 de romani care nu aveau unde sa lucreze, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Desi companiile din mediul privat spun ca nu au de gand sa mai dea oameni afara, ba chiar planuiesc sa reia angajarile, numarul de someri ar putea creste pe fondul concedierilor pe care Guvernul are de gand sa le faca in sistemul public - circa 15.000 de oameni eliminatI din sistem in 2011.


VOR CONTINUA SCHIMBARILE DIN FUNCTIE ALE TOP MANAGERILOR?

2010 a fost un an important in ceea ce priveste schimbarile de la varful companiilor. Fie ca a fost vorba de mandate incheiate, demisii sau concedieri, numarul companiilor care a trecut prin astfel de schimbari nu a fost mic, iar impactul a fost cu atat mai puternic cu cat doar cateva dintre aceste miscari erau asteptate. A fost insa un semnal de alarma important pentru cei care au ramas. Head hunterii spun ca si anul 2011 ar putea aduce cateva surprize si ca sirul schimbarilor de la conducerea marilor companii din Romania nu s-a incheiat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
Codul Muncii,
angajati
/cover-story/dilemele-lui-2011-vor-creste-salariile-dar-numarul-de-someri-7871792
7871792
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.