CE S-AR PUTEA FACE CU BANII ALOCATI PENTRU INZESTRAREA ARMATEI

Postat la 28 noiembrie 2006 1 afişăre

Abordarea sociala a problemei inzestrarii trebuie sa puna problema in termenii: ce putea face statul roman cu cele 13 miliarde de euro pe care le va cheltui in urmatorii ani pentru inzestrarea armatei?

 

BULINA ROSIE: Exact 13 miliarde de euro ar costa consolidarea tuturor cladirilor cu risc seismic din tara. Cu acesti bani s-ar reface structurile a 3.000 de imobile, dintre care 600 sunt incadrate in clasa intai de risc seismic. Cele mai multe sunt amplasate in Capitala si in judetele aflate sub influenta zonei seismologice din Vrancea, in Banat si in zona Fagarasului. Dat fiind ca aceste 13 miliarde de euro nu vor fi folosite pentru reabilitarea cladirilor respective, proprietarii se vor descurca cu formula propusa de lege: consolidarea locuintelor apartinand persoanelor fizice va fi finantata integral de la buget, iar proprietarii sunt obligati sa restituie in rate lunare egale esalonate, fara dobanda, pe 25 de ani, contravaloarea executiei lucrarilor de consolidare.

 

SANATATE SI EDUCATIE: Cel mai mare buget alocat vreodata sanatatii in Romania este egal cu o treime din bugetul pentru inzestrarea armatei. Bugetul de anul viitor al sistemului sanitar va fi cel mai mare de dupa 1990, fondurile alocate depasind 4% din PIB, ceea ce in cifre inseamna 4,3 miliarde de euro. O apropiere de suma totala pentru inzestrarea armatei ar fi posibila doar prin aditionarea bugetului alocat pentru 2007 educatiei si cercetarii - in jur de 5,7 miliarde de euro.

 

SPITALE: Constructia unui spital cu capacitate intre 2.000 si 2.500 de pacienti costa aproximativ 3,5 milioane de euro, cu fluctuatii depinzand de pretul terenului si al costurilor cu echipamentele. Romania nu are nevoie de atatea spitale cate s-ar putea construi cu acesti bani, dar investitia se poate completa cu scoli (investitie minima 150.000 de euro pentru o scoala la tara), cu baze de sport sau academii sportive (investitie minima 50.000 de euro pentru constructia unei baze sportive si aproape 500.000 de euro pentru o academie sportiva).

 

DESPAGUBIRI: Sumele estimate pana acum ca potentiale solicitari din partea fostilor proprietari ale caror imobile au fost nationalizate de regimul comunist au variat foarte mult, de la 4 la 9 miliarde de euro. Fondul Proprietatea, constituit pentru despagubirea fostilor proprietari, are un capital social de circa 4 miliarde de euro, care ar putea fi suplimentat, in functie de necesitati, daca valoarea despagubirilor solicitate va depasi acest nivel. Prin urmare, sumele prevazute pentru inzestrarea armatei ar reprezenta ceva mai mult de trei Fonduri Proprietatea (la valoarea actuala a capitalului social) si ar acoperi lejer cea mai indrazneata estimare privind viitoarea valoare a solicitarilor de despagubiri.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ce-s-ar-putea-face-cu-banii-alocati-pentru-inzestrarea-armatei-1052967
1052967
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.