Care vor fi cele mai oportune domenii pentru investiţii?

Autor: Ioana Mihai Postat la 12 ianuarie 2012 551 afişări

Degetele de la o singură mână nu sunt suficiente pentru a enumera cele mai tentante zone pentru investitori chiar şi în perioade dificile. Totuşi unele domenii tind să atragă cel mai mare interes: infrastructura, energia, agricultura şi serviciile medicale.

"Există şanse mari ca fermierii români să producă suficient în următorii ani pentru a scădea dramatic ponderea importurilor în domeniul alimentar", spune Iustin Paraschiv, un antreprenor de 30 de ani care controlează un grup de firme a căror cifră de afaceri consolidată depăşeşte 150 de milioane de euro. Cel mai bun domeniu pentru investiţii este, în opinia lui, agricultura, iar activităţile grupului de firme pe care le are sunt o dovadă clară, acoperind, între altele, zootehnia, cultivarea terenurilor, producţia de furaje. Inversarea balanţei, dinspre importuri către consumul din producţia internă, este însă condiţionată de menţinerea ajutorului acordat în prezent, aşa-numitul "ajutor de bunăstare".

Deşi nu sunt implicaţi în domeniu, şi alţi manageri sau oameni de afaceri plasează agricultura pe una dintre primele poziţii cu potenţial maxim pentru investiţii. "Importăm foarte multă carne, deci o afacere în acest domeniu ar putea avea şanse de reuşită", declară George Mucibabici, preşedintele Deloitte România. În plus, resursele de care dispune ţara noastră, alături de sprijinul oferit de Uniunea Europeană, reprezintă o garanţie a succesului proiectelor bine gândite şi implementate, completează Adrian Olteanu, CEO al Flanco. El mai indică un domeniu, despre care crede că nu poate evolua decât pozitiv în 2012 pentru investitori, respectiv IT&C.

Argumentul ţine de faptul că nevoile de informatizare şi de comunicare sunt tot mai mari şi România dispune de resurse umane bine pregătite în acest domeniu, precum şi de o imagine pozitivă la nivel internaţional, mai spune Olteanu. La capitolul investiţiilor de anvergură, cu sume consistente, şi cu bătaie pe termen lung, Irina Ionescu, managing partner la The 3 BM Consulting, adaugă agriculturii şi sectoare precum cel medical, energie ("nu neapărat regenerabilă, cât eficientă"), IT, mobilă (pentru export) şi automotive.

Dincolo de convulsiile macro-economice, sunt domenii care atrag interes, crede şi Dragoş Dinu, managing partner al Link Resources, enumerând pe lângă agricultură şi IT, energie, retail on-line. "Întotdeauna domeniul care îţi este cel mai aproape şi pe care îl cunoşti cel mai bine, cel al sănătăţii în cazul meu, pare cel mai interesant", mai spune Dinu, care crede că vor începe consolidări şi concentrări de piaţă în fiecare segment. În sănătate, apropiata modificare de reglementare şi deschiderea pieţei către asigurătorii privaţi va crea destulă efervescenţă şi este posibil să vedem nume noi şi investiţii noi.

Ceva mai scurtă este lista de domenii ce pot atrage în 2012 cele mai mari investiţii, în opinia lui Gabriel Zbârcea, managing partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii: infrastructura rutieră, feroviară şi maritimă, energia şi agricultura.În vremuri tulburi, este recomandată, în general, o politică de investiţii conservatoare care să vizeze protejarea capitalului şi menţinerea lichidităţii, consideră Vasile Iuga, country managing partner al PwC România. "Cine şi-a conservat lichiditatea poate să găsească ocazii de investiţie, însă nu trebuie să fie orbit de acestea", atenţionează Iuga. În opinia lui, pe termen lung, investiţiile în agricultură şi industria alimentară pot fi interesante.

De altfel, cele mai multe domenii nu şi-au ţinut nici până acum ascuns potenţialul. "Din ceea ce am văzut în activitatea noastră la sfârşit de 2011, sectorul medical, sectorul agricol şi sectorul IT, media, furnizarea serviciilor de internet atrag interes din partea investitorilor", spune Alina Radu, partener al NNDKP. Pe aceeaşi plajă de interes se mai înscriu, completează ea, proiectele ce implică resurse naturale şi cele din domeniul energetic.

De altfel, şi Valentin Tomşa, director general al SAP România, a remarcat în ultima perioadă o activitate intensă în agricultură şi sănătate, domenii pe care le consideră în continuare oportune pentru investiţii. Pe de altă parte, el nu se aşteaptă să vadă investiţii majore în unităţi de producţie, în condiţiile în care lipseşte infrastructura.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
România,
investitii,
/cover-story/care-vor-fi-cele-mai-oportune-domenii-pentru-investitii-9130572
9130572
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.