Care sunt domeniile recomandate pentru investiţii personale?

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 ianuarie 2012 1892 afişări

Dincolo de deciziile pe care le iau ca manageri, oamenii de afaceri (şi nu numai) aleg direcţii tot mai diferite pentru câştigurile proprii pe care vor să le multiplice. E clar că banii care stau degeaba nu produc mare lucru.

"Fiecare ar trebui să investească în domeniul în care are o transparenţă ridicată sau o competenţă sporită prin natura experienţei", spune Robert Redeleanu, fostul director al Scandia Food. Transparenţa şi competenţa trebuie să fie însă atent măsurate, dat fiind că mediul economic extrem de volatil impune mai mult ca niciodată o viziune pe termen lung şi nicidecum pe termen scurt şi mediu. După cum observă Marius Popescu, directorul general al ING Pensii, situaţia actuală oferă şi oportunităţi de investiţii, în sensul unor evaluări atractive ale companiilor. Fireşte, acolo unde sunt preţuri mai mici şi randamente aşteptate mai mari, se află şi riscurile. Popescu recomandă o abordare echilibrată, care presupune atât investiţii în acţiuni - pentru că la un orizont de timp îndelungat nivelurile actuale de preţuri sunt atractive chiar dacă acceptăm o volatilitate sporită pe termen scurt -, precum şi în instrumente cu venit fix, preferabil în lei - pentru ca investitorul să aibă o componentă stabilă de venituri din investiţii. De asemenea, spune Popescu, investiţia unei părţi a portofoliului în mărfuri şi imobiliare, sub forma fondurilor de investiţii orientate spre aceste clase de active, are un rol important, în special ca protecţie împotriva resuscitării presiunilor inflaţioniste şi fluctuaţiilor dobânzilor. "Proporţiile de investire depind bineînţeles de profilul de risc al investitorului. Mi se pare foarte important să îşi asume doar riscuri pe care le cunoaşte şi înţelege şi mai ales cu care se simte confortabil pentru orizontul de timp de care dispune", explică directorul ING Pensii.

Dragoş Dinu, partener în cadrul companiei de consultanţă Link Resource, mizează pe un mix de titluri de stat româneşti în companii care au un fundament sănătos sau în cele din domeniul energiei şi resurselor şi depozite în diferite valute. Dinu crede că investiţiile speculative nu vor mai fi căutate în actualul context, cu excepţiile care confirmă regula şi care pot să apară. Iar imobiliarele ar putea fi un astfel de exemplu.

Imobiliarele pot deveni totuşi o sursă bună de investiţii, spune Adrian Oltean, CEO al Flanco, în condiţiile în care piaţa este la un nivel extrem de scăzut, "poate minimal". Cei care dispun de finanţarea necesară pot realiza acum achiziţii care să se dovedească profitabile pe termen lung. "Recomandăm un mix între investiţiile cu grad mai ridicat de lichiditate şi cele mai puţin lichide. Rămân interesante proprietăţile bine poziţionate, generatoare de venituri, prin închiriere, sau terenurile agricole", spune Mirela Raicu, partener în cadrul companiei imobiliare Esop. De asemenea, aurul a fost şi rămâne o investiţie sigură şi din ce în ce mai profitabilă, după cum arată tendinţele ultimilor ani. Interesant este că, mai nou, argintul e denumit noul aur. Dacă doar în ultimul an, aurul s-a apreciat cu mai bine de 50%, argintul şi-a dublat valoarea. Totuşi, la nivel cantitativ cererea rămâne favorabilă metalului galben. "În plan personal sigur că aurul rămâne principala şi cea mai lichidă manieră de investiţie", spune Marian Popa, managing director al companiei Endava. Popa nu vede alte domenii care să ofere câştiguri peste medie la capitolul investiţii. După el, perioada "tunurilor" a trecut, iar până ce economia mondială nu se va curăţa de "balastul enorm al finanţelor toxice realizate şi inventate va fi o migrare oportunistică constantă între diversele posibilităţi de investiţie".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/care-sunt-domeniile-recomandate-pentru-investitii-personale-9143298
9143298
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.