Agenda celor mai puternici CEO în 2013 - Mariana Gheorghe, OMV Petrom

Autor: Ioana Matei Postat la 25 februarie 2013 105 afişări

Business Magazin a decis să-i întrebe pe conducătorii companiilor care sunt cele mai importante trei puncte de pe agenda lor de afaceri în acest an.

Mariana Gheorghe, OMV Petrom:

La jumătatea anului trecut, am anunţat o revizuire a direcţiilor noastre strategice, pe baza unei analize comprehensive a sectorului energetic din România şi luând în considerare evoluţiile internaţionale şi regionale ale sectorului. Am pornit de la faptul că cererea de ţiţei şi gaze va continua să crească şi va reprezenta aproximativ 60% din consumul de energie al României până în 2021. România are un potenţial semnificativ de furnizare de energie, care îi poate reduce dependenţa de importuri. Acest lucru însă nu se poate realiza fără investiţii semnificative, din care numai pentru materializarea potenţialului de hidrocarburi sunt necesare peste 20-35 miliarde de euro până în 2030.

În ceea ce priveşte Petrom, ne dorim să rămânem o companie integrată de ţiţei şi gaze, lider în regiune, cu performanţă durabilă. Pentru a atinge acest obiectiv, vom investi 0,8-1,2 miliarde euro anual în anii următori, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor.

Activitatea de upstream va continua să fie coloana vertebrală a companiei noastre. În upstream ne vom concentra pe de-o parte asupra stabilizării producţiei convenţionale - iar aici facem eforturi uriaşe, având în vedere maturitatea zăcămintelor, iar pe de altă parte ne poziţionăm pentru creştere pe termen lung, respectiv explorăm oportunităţile din regiunea de vecinătate a Mării Negre.

În activitatea de downstream, pentru cele două direcţii de integrare, gaze şi electricitate, precum şi rafinare şi marketing, cuvântul cheie este optimizare atât în ceea ce priveşte vânzările de gaze sau operarea centralei de la Brazi, cât şi în ceea ce priveşte operarea rafinăriei Petrobrazi.

- În 2012 am înregistrat progrese importante în implementarea acestei strategii. În upstream am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am demarat cel mai mare program de achiziţie seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. Datele astfel obţinute vor fi folosite pentru evaluarea descoperirii de gaze făcute la începutul lui 2012 împreună cu ExxonMobil, dar şi pentru obţinerea de informaţii referitoare la potenţialul de hidrocarburi al sectoarelor de mică adâncime ale Mării Negre. De asemenea, aş vrea să menţionez că anul trecut am avut două realizări importante în ceea ce priveşte achiziţia de licenţe, chiar dacă aceste procese nu au fost încă finalizate. Este vorba despre succesul pe care l-am înregistrat în cadrul unui consorţiu din care facem parte împreună cu lideri mondiali din sectorul petrolier, respectiv ExxonMobil şi Shell, pentru perimetrul Skifska din Ucraina. În plus, împreună cu ExxonMobil am semnat un contract de transfer pentru achiziţia unei participaţii de 85% pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi aferente perimetrului Midia Deep. Ambele perimetre, atât cel din Ucraina, cât şi cel din România, se învecinează cu perimetrul Neptun, unde am anunţat descoperirea de gaze Domino-1.

În downstream am pus în funcţiune unitatea modernizată de distilare a ţiţeiului de la rafinăria Petrobrazi, o investiţie semnificativă de 100 milioane euro, care ne va permite creşterea producţiei de motorină. Acest proces de modernizare se va finaliza în 2014. Totodată, am inaugurat depozitul de carburanţi de la Işalniţa, unul din cele mai moderne şi sigure depozite de distribuţie a produselor petroliere din Europa.

Nu în ultimul rând, anul trecut am intrat pe piaţa de electricitate prin inaugurarea centralei electrice Brazi, cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din România şi primul de această dimensiune din ultimii 20 de ani. Sunt realizări remarcabile, care au presupus investiţii foarte ridicate, de circa 1,1 miliarde euro. De altfel, nu numai anul trecut, ci şi postprivatizare, am avut investiţii semnificative, care în ultimii 8 ani s-au ridicat la circa 9 miliarde de euro.

- Priorităţi operaţionale 2013. În perioada următoare, vom continua eforturile pentru asigurarea unei producţii stabile în România, iar până la sfârşitul anului vom implementa cinci proiecte de redezvoltare a zăcămintelor şi vom planifica începerea unei noi campanii de foraj în Marea Neagră, pe baza interpretării datelor provenite în urma prospecţiunii seismice 3D de pe blocul Neptun.

Pe partea de downstream urmează noi etape investiţionale atât la centrala de Brazi, unde vom monta o instalaţie de tratare a gazelor, cât şi la rafinăria de la Petrobrazi sau la depozitul de carburanţi de la Bacău, unde procesul de modernizare continuă. De asemenea, avem în vedere gruparea activităţilor de vânzare electricitate şi gaze naturale către clienţii existenţi. Toate aceste proiecte necesită însă un buget de investiţii semnificativ pentru 2013, de peste un miliard euro, care va fi supus aprobării în Adunarea Generală a Acţionarilor în aprilie anul acesta.


Mariana Gheorghe este cel mai puternic CEO din Romania şi şefa OMV Petrom.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe comedymall.ro

/cover-story/agenda-celor-mai-puternici-ceo-in-2013-mariana-gheorghe-omv-petrom-10595203
10595203
comments powered by Disqus
Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia Care este povestea Aur’a, apa de aur din România care se bea la Festivalul de Film de la Cannes, la Grand Prix-ul de la Monaco şi în hotelurile de cinci stele din Asia
Sectorul din România care a învins total criza şi a explodat în pandemie
Mediafax
Guvernul Orban a picat testul în Parlament. Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD Guvernul Orban a picat testul în Parlament. Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD
Germania cere Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit
MonitorulApararii
Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania Problema refugiaţilor revine în atenţia clasei politice din Germania
Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane
MonitorulPartidelor
Liderul PMP, către PNL şi USR: Lăsaţi-ne cu ipocrizia Liderul PMP, către PNL şi USR: Lăsaţi-ne cu ipocrizia
Senatul a aprobat ca profesorii şi personalul auxiliar să primească stimulente ca medicii
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.