2009, anul de care ne temem toti

Postat la 18 noiembrie 2008 34 afişări

Optimismul alimentat de cresterea economica din ultimii ani s-a spulberat rapid in ultimele saptamani. Piata creditelor e in blocaj, companiile anunta concedieri si isi reduc tintele de afaceri, iar oamenii socotesc de doua ori inainte sa mai cumpere ceva. Pentru companiile romanesti, 2009 se anunta un an foarte dificil, cu mult mai multe semne de intrebare decat certitudini in planul de afaceri.

Arcelor Mittal, Dacia, Kraft Foods, Avioane Craiova, Oltchim - si probabil ca din momentul scrierii acestui text pana il veti fi citit vor mai fi aparut deja si alte nume pe lista companiilor care isi reduc activitatea in Romania, cu sau fara concedieri de oameni.

Ministrul muncii anunta cu raceala ca in numai cinci luni de acum inainte vom avea 29.000 de someri, firmele incep sa anunte pierderi sau reduceri de personal, nimeni nu mai ia credite cu atata usurinta ca acum cateva luni si nimeni nu mai indrazneste sa declare ca furtuna pornita in SUA ar mai putea ocoli Romania. Intrebarea nu mai e acum daca a ajuns sau nu criza si aici, ci cat de profunde vor fi efectele ei pentru fiecare dintre noi si ce e de facut.

"Fara indoiala ca da, este criza financiara in Romania. Este o criza puternica si care va continua cel putin in urmatorii doi ani", spune apasat Dragos Cabat, managing partner al companiei de consultanta Financial View Consulting si presedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari (CFA Romania). Blocajul din sistemul financiar - provocat de faptul ca bancile aproape au sistat activitatea de creditare si de teama clientilor de a mai lua credite - este o stare de fapt pe care o admite si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Cu precadere in cazul companiilor "lucrurile sunt destul de complicate", spune Ghetea, explicand ca activitatea din economie inregistreaza scaderi si "sunt semne clare ca unele proiecte vor fi amanate sau abandonate".

Blocajul din sistemul bancar este insa si cauza, si simptom al faptului ca abstractia de ieri a "crizei financiare" a devenit realitatea unei crize economice abia incepute, iar aceasta idee o exprima mai toti managerii cu care au discutat reporterii BUSINESS Magazin. Adrian Alexe, directorul general al Tiriac Leasing, se declara convins ca "doar peste cateva luni o sa vedem ce ne asteapta cu adevarat, cand lucrurile vor fi cu mult mai negre decat sunt acum".

Prima jumatate a anului viitor va fi extrem de dura si in opinia lui Dragos Simion, presedintele consiliului de administratie al Flamingo - cu o nuanta: "Cateva luni bune, probabil primul trimestru, se va resimti si preluarea guvernarii de catre noua coalitie". Intr-un scenariu optimist, Simion apreciaza ca abia in ultimul trimestru din 2009 incertitudinile se vor reduce, iar anumite piete de consum, in mod selectiv, isi vor reveni.

Exista insa si scenarii alternative, in care abia din 2010 va aparea o stabilizare economica, adauga Simion. Despre efectele crizei, retailerul de electronice vorbeste din experienta proprie: daca in primele opt luni ale anului vanzarile s-au incadrat in estimari (care vizau pe tot anul vanzari cu 23% mai mari ca in 2007), septembrie a adus primele scaderi abrupte. Scaderi care, si pentru altii, au impus deja reajustari: Altex, spre exemplu, si-a revizuit in scadere cifra de afaceri pentru 2008 cu 15%, de la 430 de milioane de euro la 360-370 de milioane de euro.

"Criza s-a resimtit cel mai mult in luna octombrie, mai ales ca efect al scaderii creditarii, iar dupa cum se prefigureaza, acesta este doar inceputul", constata Dan Ostahie, presedintele Altex. Cat despre reactia consumatorilor, ea nu va fi brusca, ci lenta, mai ales in masura in care ratele crescande la credite vor exercita presiune asupra bugetelor de familie, crede Dan Boabes, CEO al al furnizorului de solutii SMS SimPlus, iar cele dintai semne reale ale crizei in consum vor fi vizibile in primele trei luni ale lui 2009.

Anul viitor va fi unul foarte greu in Romania, este de parere si Vicentiu Zorzolan, directorul general al AAV Group: piata creditului va deveni mai scumpa, dar si mai putin lichida, consumul va frana, iar oamenii vor fi mult mai atenti la modul in care cheltuiesc si isi gestioneaza bugetele.

In viziunea analistilor de la agentiile de rating, care au eliminat Romania din categoria tarilor cu risc scazut de investitii, principalele riscuri din economia romaneasca tin de deficitele externe, de efectul volatilitatii leului asupra sistemului bancar si de indoielile privind capacitatea autoritatilor in prag de alegeri de a adopta cele mai bune politici, inclusiv de ordin fiscal, pentru a contracara dificultatea de a atrage finantare din strainatate.

Depasind orice fel de dezbateri despre corectitudinea sau incorectitudinea acestor decizii, scaderea ratingului nu va ramane fara urmari. "Este adevarat ca agentiilor de rating li se datoreaza criza subprime, stiut fiind ca investitorii au cumparat titluri cotate cu triplu A fara sa clipeasca, iar aceasta s-a dovedit un dezastru mondial", spune Radu Tudorache, coproprietar al grupului Newarch Investments. Cu toate acestea, adauga Tudorache, este foarte important ce spun cei de la Fitch sau Standard & Poor's, pentru ca de ei depind fluxurile de capital spre si dinspre Romania.

"Scaderea ratingului va avea un impact substantial", crede Dragos Simion de la Flamingo, mai ales atunci cand esti trecut in categoria "junk" ("non-investment-grade"). Pentru multe categorii de investitori, zona "investment grade" este un reper principal, explica Simion: "esti deasupra, te califici pentru investitii; esti sub, nu te mai califici. Cu alte cuvinte, nu vorbim despre nuante, ci despre decizii simple, majore, de tip da sau nu". Presedintele Flamingo noteaza ca, mai ales pentru firmele care se imprumuta (inclusiv prin emiterea de obligatiuni) in afara tarii, costul creditului va fi sensibil mai mare "in cel mai fericit caz".

Creditarea, deja mai scumpa, va deveni si mai costisitoare, si mai dificil de accesat, afirma Sorin Stoica, proprietar al agentiei de turism Eturia. Pe acest fundal, tot mai multe companii se vor confrunta cu cresteri de costuri financiare care vor trebui sa fie compensate prin strategii de reducere a costurilor - concedieri, reduceri de salarii, eliminarea anumitor cheltuieli de consum, toate avand ca efect direct sau indirect scaderea consumului. Silviu Savin, administratorul Flavus Investitii, care detine fabrica Tractorul si este dezvoltatorul proiectului imobiliar Coresi, face totusi o distinctie: ratingul de tara conteaza foarte mult pentru investitorii financiari, dar mai putin asupra investitorilor in economia reala, care "gandesc pe termen lung si iau in calcul si alte aspecte".

Aflati in continuare ce dificultati intampina investitorii straini in Romania.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
economie,
credite,
afaceri,
companii,
concedieri
/cover-story/2009-anul-de-care-ne-temem-toti-3514931
3514931
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.