Suprematia Nokia a apus. Cum au ajuns Samsung si Apple in fata finlandezilor

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 23 iunie 2011 85 afişări

Dupa aproape 15 ani de suprematie in domeniul telefoanelor mobile inteligente, producatorul finlandez Nokia pierde din acest an locul in clasament si coboara tocmai pe locul trei, fiind detronat Samsung si Apple. Ce s-a intamplat?

"Batalia pentru titlul de cel mai mare producator de telefoane mobile inteligente din lume data intre Nokia, Apple si Samsung este din ce in ce mai apriga, mai ales acum, in a doua parte din 2011", apreciaza Neil Mawston, analist in cadrul companiei de cercetare de piata Strategy Analytics. Nokia este pe cale sa piarda suprematia pe care o detine de aproape 15 ani, lucru care s-ar putea intampla chiar de la finalul lunii iunie, cand Samsung ar putea trece pe prima pozitie. Iar dupa aceea, producatorul finlandez va mai pierde probabil inca un loc in clasament, devenind al treilea cel mai mare furnizor de telefoane inteligente dupa Apple, potrivit analistilor firmei de brokeraj Nomura Securities. Nu sunt insa singurii cu aceasta opinie. "Daca noile modele ale Nokia nu vor fi bine primite de consumatori in a doua parte a acestui an, mai ales avand in vedere ofensiva altor competitori, Samsung va trece pe primul loc in piata mondiala", confirma si Carolina Milanesi, analist in cadrul companiei de cercetare de piata Gartner.

Ca Nokia avea sa piarda teren era de asteptat inca de acum cativa ani, doar ca analistii s-au aratat de-a lungul timpului destul de rezervati in previziuni, chiar si atunci cand compania a inceput sa piarda cota de piata in favoarea concurentilor care, desi au intrat destul de tarziu in competitie, au atacat exact segmentul care inregistreaza acum cresteri. Producatorul finlandez a ramas practic in urma si a purtat batalia pentru o piata atat de schimbatoare cu arme gresite. Nu degeaba Stephen Elop, noul executiv al companiei, cauta deja de ceva vreme solutii de a se alia cu alti jucatori pentru a nu avea si mai mult de pierdut.

In august 1996, cand era lansat pe piata Communicator, Nokia contura practic piata smartphone-urilor, iar modelul a fost ani de zile emblema mediului de afaceri peste tot in lume. Intaietatea i-a asigurat astfel companiei multa vreme locul fruntas in industrie, insa nu a fost suficienta in momentul cand strategia n-a mai fost la fel de agresiva, ba din contra, producatorul a incetat sa mai inoveze in acelasi ritm cu restul pietei. De la modelele din seria N incoace, cu N95 in frunte, model de altfel considerat la acea vreme un adevarat varf de lance, compania n-a mai lansat telefoane care sa surprinda cu adevarat consumatorii sau, daca au facut acest lucru, stralucirea noilor modele a palit in fata unor dispozitive precum iPhone. "Dupa aproximativ 14 ani, Nokia pare sa renunte la coroana", scrie intr-un articol de cercetare realizat de analistii Nomura Securities.

Schimbarea de clasament s-a petrecut deja in cea mai mare parte a tarilor europene. Consumatorii au cumparat in ultimele luni mai multe smartphoneuri cu sistem de operare Android sau telefoane iPhone decat modele semnate de Nokia. La fel s-a intamplat si in Romania, Samsung anuntand ca, potrivit asteptarilor, a depasit vanzarile Nokia inca din primele trei luni ale acestui an. Iar semne destul de vizibile sunt peste tot in lume, justificand astfel opinia analistilor ca 2011 va insemna apusul unei epoci conduse de gigantul din Finlanda. Piata asiatica va fi de asemenea predata probabil incepand cu anul viitor, in principal in favoarea HTC, dar si a brandurilor locale mai mici care in ultima jumatate de an si-au dublat felia detinuta din industrie.

In ultimele trei luni ale anului trecut, spre exemplu, vanzarile de telefoane inteligente Nokia au crescut cu doar 36% la nivel mondial, pe cand modelele Apple au avut un avans de 86%. Si nu telefoanele iPhone sunt principala amenintare, ci modelele care functioneaza cu sistem de operare Android, dovada explozia din ultimii ani a vanzarilor de astfel de telefoane. Anul viitor, de pilda, celularele cu Android vor insemna aproape jumatate din vanzarile mondiale de smartphoneuri, in crestere fata de cota de 38,5% estimata pentru acest an si de 22,7%, cat era in 2010, pe cand modelele cu Symbian vor ajunge la doar 5% anul viitor, de la peste jumatate in 2008.

Nu inseamna insa ca telefoanele inteligente Nokia nu vor mai fi vandute, ci doar ca vor fi inlocuite cu modele care functioneaza cu platforma software de la Microsoft, ca urmare a unui parteneriat intre cele doua companii. Astfel, daca primele modele cu Windows vor aparea chiar din acest an, desi Elop, seful Nokia, nu a facut nicio promisiune in acest sens, cele cu Symbian vor iesi din productie anul viitor, iar modelele vor disparea complet din magazine intr-un interval de doi ani, perioada in care compania este obligata sa asigure suport pentru terminale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/suprematia-nokia-a-apus-cum-au-ajuns-samsung-si-apple-in-fata-finlandezilor-8353949
8353949
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.