Siveco: Nu poţi creşte dacă nu ieşi şi pe alte pieţe decât Europa

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 21 iunie 2012 38 afişări

După 20 de ani, în care compania a crescut de la doi oameni şi afaceri de 3.000 de dolari la peste 1.300 de oameni şi un business de 100 de milioane de dolari, Irina Socol - cofondator şi CEO al Siveco - spune că exportul, în special către pieţe din afara Europei, va fi cheia care va asigura creşterea şi în anii următori pentru cea mai mare companie de soft locală.

Nu este uşor să ai afaceri pe alte 19 pieţe, şi nu doar să fii prezent, ci să şi ai un plan de business pentru aceste ţări. Dar dacă vrei să creşti an de an cu 15% nu poţi să stai doar pe piaţa europeană, trebuie să ai ouăle în mai multe coşuri, spune, într-un interviu pentru BUSINESS Magazin, Irina Socol, cea care a pus bazele Siveco în urmă cu 20 de ani alături de soţul ei, Alexandru Rădăşanu.

Una dintre zonele în care compania planifică să se extindă şi mai puternic este cea a ţărilor arabe, unde Siveco îşi poate pune în valoare, printre altele, portofoliul de produse din segmentul de e-learning. "Toate ţările arabe alocă un procent foarte mare pentru educaţie, între 30 şi 40% din PIB, adică procente uluitoare", explică Irina Socol decizia companiei de a deschide o reprezentanţă în Dubai, de unde sunt coordonate afacerile firmei în mai multe ţări din regiune.

În 2012 Siveco are în plan să obţină 40% din veniturile de 78 de milioane de euro din export, iar în următorii ani ar trebui să ajungă la 60-70% din afaceri, pe fondul câştigării unor contracte noi, nu al intrării pe noi pieţe. "Cu greu vom mai intra pe noi pieţe în acest interval, însă obiectivul este ca exportul către aceste 19 ţări să atingă o pondere de 60-70% din afaceri".

Planificarea evoluţiei companiei - mereu pe câte trei ani în avans -, studierea pieţelor şi "atacarea" unor proiecte dificile reprezintă o constantă pentru cei 20 de ani de viaţă ai companiei şi una dintre explicaţiile acestei evoluţii: de la un start-up care lucra 100% pentru export - dar contribuind la produsele vândute de o altă companie, din Franţa - la un business de zeci de milioane de dolari în care unul dintre acţionari este gigantul american Intel şi care exportă produsele proprii, spune Irina Socol.

Drumul până aici nu a fost unul simplu, la fel cum nici acum participarea la proiectele internaţionale nu este uşoară, spune Socol. "Dar când le spui oamenilor <greu>, <foarte mult>, pentru ei acestea sunt adesea doar nişte cuvinte abstracte".Definiţi atunci "greu" astfel încât să nu mai pară ceva abstract, o provocăm pe Irina Socol. "Pot să vă povestesc o delegaţie a mea în Turkmenistan ca să vedeţi ce înseamnă cuvântul greu. Chiar şi numai drumul până acolo e o provocare în sine.

Nu există un zbor direct ci doar cu escală la Istanbul. Pleci din Bucureşti la ora cinci dimineaţa, ajunge la Istanbul, iar acolo stai trei ore în aeroport; după care cu un avion al Turkish Airlines mergi în Turkmenistan. Acolo aterizezi la 4-5 dimineaţa, dar din cauza diferenţei de fus orar ajungi acolo la 8, exact la timp cât să intri la ora 9 în întâlniri. Sunt delegaţii în care din 72 de ore dacă dormi şase eşti extrem de fericit".

Dar pentru o companie cu venituri de 100 de milioane de dolari este o problemă închirierea unui avion pentru directorul general şi echipa care se duce se negocieze un contract în străinătate? "Noi avem arici la buzunare, eu nu cred în oamenii care aruncă cu banii", răspunde Irina Socol. Şi adaugă: "Muncim prea greu ca să aruncăm uşor cu banii. După ce munceşti din greu te întrebi: câte zile am muncit eu ca să dau câteva zeci de mii de euro pentru un avion? Nu pot să merg cu un avion normal? Poate în timp acest lucru va fi diferit, dar acum nu suntem în faza aceasta".

Moderaţie, conservator, dificil sunt de altfel termeni care apar constant în discuţiile cu directorul general al Siveco, atunci când subiectul discuţiei este cel al dezvoltării companiei. Compania şi-a început de altfel drumul în 1992 asumându-şi realizarea (pentru o companie din Franţa) a unei sarcini de care toată lumea fuge în software: testarea aplicaţiilor. "E foarte plăcut să programezi. Dar apoi să testezi, să documentezi codul, să scrii manuale, acesta e un adevărat coşmar. Este o muncă de rutină care îţi dă însă diferenţa între succes şi eşec".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Siveco,
companie,
business
/business-hi-tech/siveco-nu-poti-creste-daca-nu-iesi-si-pe-alte-piete-decat-europa-9754370
9754370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.