Prototipul Signus poate opera deasupra Mării Negre la o distanţă de 200 de km, pentru siguranţa frontierei maritime şi terestre

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 30 septembrie 2015 394 afişări

Grupul Teamnet, unul dintre principalii integratori IT&C din regiune, anunţă colaborarea cu Airbus Defence & Space. Airbus este furnizorul pentru crearea soluţiei sistemului de comunicaţii de date de bandă largă şi a calculatorului de bord, pentru o nouă aeronavă fără pilot denumită Signus.

Prototipul Signus poate opera deasupra Mării Negre la o distanţă de 200 de km, pentru siguranţa frontierei maritime şi terestre

Teamnet se implică în cercetarea şi dezvoltarea tehnologiei UAV (aeronave fără pilot) cu obiectivul de a contribui la proiectarea şi integrarea soluţiilor inovatoare pentru colectarea de date precise în timp real, din aer. Compania dezvoltă şi integrează următoarele elemente: calculatorul de bord, sistemul de senzori necesar pentru colectarea datelor, sistemul computerizat de navigaţie şi platforma aeriană. Airbus Defence & Space va furniza soluţia de transmisie de date securizate de bandă largă şi sistemul de misiune, precum şi expertiza sa în integrare şi operare.

“După mai bine de 100 de ani de la primul zbor al pionierului în aviaţie, Aurel Vlaicu, marcăm un pas important în istoria şi industria aviatică din România: crearea prototipului Signus, care poate opera deasupra Mării Negre la o distanţă de 200 de km, pentru siguranţa frontierei maritime şi terestre. Aeronava fără pilot Signus va avea un impact semnificativ pentru colectarea de date şi monitorizarea zonelor de interes, oferind un acces facil la soluţiile inovatoare necesare organizaţiilor publice şi private din regiune,” declară Bogdan Padiu, CEO al grupului Teamnet

Prototipul Signus a fost conceput pentru a opera la o viteză maximă de 230km/h. Cu o sarcină maximă la decolare de 100 kilograme, Signus va putea atinge un plafon de 3.000 metri. Sistemul este interoperabil cu aceeaşi staţie de comandă şi control cu care este operată aeronava Hirrus, oferind clienţilor atât capabilităţi tactice, cât şi operaţionale.

Prin tehnologiile inovatoare şi gradul ridicat de performanţă, aeronava fără pilot va desfăşura acţiuni complexe de monitorizare şi colectare a datelor în timp real de la sol, cu mari beneficii în domenii precum situaţiile de urgenţă, agricultură, protecţia mediului, transport sau energie, dar şi în siguranţa naţională şi de frontieră. De exemplu, Signus va fi capabil să colecteze date în timp real în situaţii de urgenţă, precum incendii, inundaţii sau alunecări de teren, va supraveghea şi monitoriza mediul şi schimbările climatice, flora şi fauna în ariile protejate, nivelurile de poluare din atmosferă, traseele de transport rutier, feroviar sau maritim, precum şi infrastructuri critice.

”Lucrăm împreună cu instituţii de cercetare academică precum Facultăţile de Aeronautică, Automatică, Electronică şi Informatică, deoarece alături de acestea, ne dorim să depăşim limitele actuale ale tehnologiei şi să plasăm România din nou pe harta ţărilor cu tradiţie în aviaţie, de data aceasta, în domeniul tehnologiei UAV”, a adăugat Bogdan Padiu.

Teamnet Group investeşte anual peste 10% din cifra de afaceri în proiecte de cercetare şi dezvoltare. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 93 milioane de euro în 2014, şi a fost inclus, pentru al şaptelea an consecutiv, în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe. De asemenea, Teamnet este singura companie românească inclusă în categoria „Big 5” a clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Central Europe - în 2013, Teamnet a ocupat al treilea loc.

Airbus Defence and Space este o divizie a grupului Airbus formată din îmbinarea activităţilor de business ale Cassidian, Astrium şi Airbus Military. Noua divizie este întreprinderea de apărare şi spaţială numărul 1 în Europa, al doilea business aeronautic, ca mărime, la nivel mondial şi printre primele zece întreprinderi în domeniul apărării din lume. Compania are peste 38.000 de angajaţi, generând venituri de aproximativ 13 miliarde de euro anual.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/prototipul-signus-poate-opera-deasupra-marii-negre-la-o-distanta-de-200-de-km-pentru-siguranta-frontierei-maritime-si-terestre-14774463
14774463
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.