Povestile romanilor care conduc filiale de giganti IT

Autor: Roxana Cristea Postat la 25 noiembrie 2010 42 afişări

Sefii filialelor locale ale gigantilor internationali din IT au povesti cu multe puncte comune, avand in vedere gradul de specializare presupus de o cariera in acest domeniu. Desi cei mai multi dintre ei au terminat Politehnica, au lucrat in IT inca de pe bancile facultatii si unii ocupa acum pozitii similare, evolutiile si tintele lor in cariera sunt insa diferite.

"Am fost de doua ori la sediul central al companiei Hewlett-Packard din Palo Alto, California, si tin sa va spun ca o vizita acolo seamana cu cea a unui crestin la Ierusalim", marturiseste zambind Radu Enache, cel care conduce de un deceniu afacerile companiei in Romania. Caracterizandu-se ca fiind un om ambitios, harnic si pasionat de istorie si cultura, Enache spune ca pozitia sa actuala de la HP este o incununare placuta a unei activitati profesionale de 17 ani. "Pentru a ajunge intr-un loc trebuie sa te pricepi la ceva, nu poti sa pui caruta inaintea cailor. Trebuie sa-ti placa sa inveti si sa muncesti si nu in cele din urma sa visezi, sa iti doresti si sa ai ambitia sa ajungi undeva. Asa am facut si eu!" Cu un zambet larg pe buze, Radu Enache afirma ca la HP se simte tanar. De ce? "Pentru ca fiind o companie americana, noi avem obligatia sa vorbim la persoana intai singular, ceea ce va dati seama ca pentru mine este un avantaj extraordinar."

Cea mai buna perioada a lui in companie a fost acum doi ani, cand HP a avut o crestere de circa 30% si toate unitatile de business s-au dezvoltat, iar numarul total de angajati a ajuns la peste 2.000. "Din pacate, dupa o perioada buna vine una rea. A fost foarte greu sa conduc o companie in conditiile in care ii scade businessul", adauga Enache, referindu-se la criza care s-a manifestat incepand cu sfarsitul lui 2008 si in Romania. Are insa dorinta si ambitia sa creasca businessul companiei in continuare. "As vrea ca HP sa faca aici cifre similare cu cele din alte tari central-europene, ceea ce ar reflecta maturizarea pietei noastre."

Avantajul HP Romania fata de alte filiale din lume este ca aici cererea de forta de munca cu inalta calificare este inca limitata si atunci compania are sansa sa atraga oameni foarte buni.

Fata de alte locuri, Enache a observat ca in tara noastra exista, in special in randul tinerilor, un entuziasm de a lucra la o multinationala, de a-si insusi modul de lucru intr-o companie "si, de ce nu, entuziasmul de a lucra pentru o firma americana". Iar in ultima perioada, HP a angajat tineri, media de varsta aici fiind de aproximativ 30 de ani.

Cum orice companie are plusuri si minusuri, partile negative la HP vazute de cel care o conduce sunt regulile stricte impuse de grupul-mama. Este birocratia interna de companie, care nu poate fi evitata. Daca abordezi regulile si procedurile ca pe o necesitate, poti sa gasesti solutii, si daca respecti procedurile, poti sa obtii rezultate mai bune decat daca le-ai ignora, este de parere Enache.

La fel ca si seful HP, Calin Tatomir, cel care pana saptamana trecuta a fost directorul general al Microsoft Romania, a lucrat toata viata in domeniul IT. Absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica din Bucuresti, Tatomir a ocupat anterior pozitii de conducere in fostele reprezentante ale companiilor multinationale Digital si Compaq din Romania. La Digital a condus diviziile de servicii, iar la Compaq a fost channel sales manager si consumer business manager. Pe cand era seful vanzarilor Compaq, compania a castigat licitatia pentru informatizarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in valoare de 120 milioane de euro, unul dintre cele mai mari contracte IT ale statului.

"Tot atunci am introdus pentru prima data laptopurile consumer in Romania", spune el. In 2001, cand Compaq a fost preluata de Hewlett-Packard, Tatomir a parasit compania pentru a-si deschide propria afacere, un cabinet de consultanta IT&C. Anul trecut, firma sa - CCT - a inregistrat o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro si un profit de 470.000 de euro, care a fost reinvestit in dezvoltarea resurselor umane si trainingul consultantilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
sefi,
filiale,
IT,
Romania,
cariera
/business-hi-tech/it/povestile-romanilor-care-conduc-filiale-de-giganti-it-7731709
7731709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.