CES 2013 - prefaţă la internetul lucrurilor

Autor: Anca Barbulescu Postat la 16 ianuarie 2013 128 afişări

Internetul lucrurilor este un fenomen despre care se vorbeşte de multă vreme. Din umbra dispozitivelor inteligente aflate într-o casă inteligentă dintr-un oraş inteligent, tehnologia care va conecta toate echipamentele din viaţa cotidiană şi le va aduce, prin internet, pe ecranul telefonului mobil şi el inteligent începe însă să se contureze. S-a văzut chiar săptămâna trecută la CES.

Este 7 dimineaţa. La nici câteva minute după ce sună alarma de la ceas, porneşte şi filtrul de cafea şi, după alte câteva minute, şi aparatul de gătit cu aburi în care se află ceea ce urmează să fie prânzul luat la pachet pentru la serviciu. Iar asta înainte măcar să vă fi dat jos din pat.

Oricât de greu de crezut ar putea părea, scenariul are toate şansele să devină realitate în numai câteva luni. Ba mai mult, ar putea deveni totodată un lucru obişnuit şi la îndemâna oricui, ca urmare a parteneriatului anunţat săptămâna trecută la Consumer Electronics Show (CES), cea mai mare expoziţie internaţională de tehnologie din lume desfăşurată anual în Las Vegas, dintre producătorul de electrocasnice Jarden şi cel de electronice Belkin.

Obiecte precum filtrul de cafea sau aparatul de gătit cu aburi ar putea fi programate de pe telefonul mobil aşa încât să pornească la anumite ore sau să se raporteze la alte dispozitive din locuinţă şi să pornească în funcţie de acestea - de pildă atunci când se opreşte apa de la duş, astfel încât cafeaua să fie fierbinte când intraţi în bucătărie.

Cele două companii care vor aduce pe piaţă primele dispozitive conectate la internet până la sfârşitul acestui an şi lucrează să extindă gama cu electrocasnice mici de bucătărie, dar şi aparate de aer condiţionat, pături electrice şi, de ce nu, fiare de călcat, nu sunt însă singurele. Giganţi precum LG, Cisco sau IBM au anunţat de asemenea planuri în acest sens, completând în unele cazuri game de produse deja existente. Cisco, spre exemplu, promite un sistem de securitate controlat prin intermediul dispozitivelor mobile. LG a adus îmbunătăţiri frigiderului care monitorizează şi avertizează posesorii cu privire la alimentele conţinute şi aspiratorului ce poate fi controlat cu ajutorul telefonului inteligent. Iar IBM investeşte deja de câţiva ani în tehnologii şi sisteme pentru clădiri şi oraşe inteligente, prin care să poată fi gestionate informatic resurse precum utilităţile la nivelul unui oraş întreg.

Aşadar, internetul lucrurilor, conceptul din spatele dispozitivelor interconectate, nu este tocmai o noutate în industria hi-tech, însă pare să devină centrul atenţiei pentru tot mai multe companii din domeniu. Despre obiecte dintre cele mai variate din viaţa de zi cu zi, care să comunice între ele şi să fie controlate de pe un dispozitiv central şi indispensabil pentru consumatori, cum este astăzi telefonul mobil inteligent, se vorbeşte încă din anii '90. Diferenţa este că pe atunci tehnologia era foarte scumpă, greoaie şi adresată mai degrabă mediului de business decât consumatorului final, pe când inovaţiile din ultimii ani au demonstrat că se poate contrariul. "Convergenţa electronicelor, computerelor şi conţinutului este pusă în discuţie de 20 de ani. Este însă deja oarecum reală, în sensul că telefonul, tableta, calculatorul, televizorul sau maşina au capacitatea de a se conecta între ele", comentează Patrick Moorhead, analist în cadrul Moor Insights & Strategy.

Consumer Electronics Show din acest an pare să fi demonstrat cel mai bine acest lucru. Întreaga expoziţie care atrage anual în Las Vegas peste 150.000 de vizitatori din toate colţurile lumii pare că s-a învârtit în jurul fenomenului numit internetul lucrurilor, prezentările celor mai mulţi dintre cei 3.000 de expozanţi ai acestei ediţii conţinând, pe lângă deja nelipsitele laptopuri ultrasubţiri, smartphone-uri tot mai rapide şi televizoare mai subţiri şi mai performante, cu diagonală şi funcţii impresionante, tehnologii şi dispozitive conectate între ele şi la internet.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Internet,
prefaţă,
CES
/business-hi-tech/ces-2013-prefata-la-internetul-lucrurilor-10475535
10475535
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.