Scapa cu viata Harry Potter?

Postat la 17 iulie 2007 1 afişăre

Strada Arthur Verona din Bucuresti va fi decorata in noaptea de 20 iulie cu maturi zburatoare, baghete magice, potiuni fermecate, vrajitoare si ucenici vrajitori. Un decor in care, la doua ore dupa miezul noptii, urmeaza sa apara ca prin minune a saptea carte din seria Harry Potter, despre care se spune ca inchide ciclul povestilor cu vrajitorul fermecat.

Strada Arthur Verona din Bucuresti va fi decorata in noaptea de 20 iulie cu maturi zburatoare, baghete magice, potiuni fermecate, vrajitoare si ucenici vrajitori. Un decor in care, la doua ore dupa miezul noptii, urmeaza sa apara ca prin minune a saptea carte din seria Harry Potter, despre care se spune ca inchide ciclul povestilor cu vrajitorul fermecat.

 

Sase carti, cinci filme, jocuri pe calculator, haine, papusi, obiecte de colectie, toate s-au vandut in ultimii zece ani sub brandul Harry Potter. Pentru ca personajul inventat de J. K. Rowling in 1997 a crescut in zece ani cat altii intr-o suta si s-a transformat intr-o industrie de miliarde de euro.

 

Cu toate ca in ultimele romane ale seriei atmosfera a devenit tot mai sumbra, iar al cincilea film, "Harry Potter si Ordinul Phoenix", este recomandat copiilor sub 13 ani doar cu acordul parintilor, cartea nu a pierdut niciun dram din savoare.  Citit la suprafata pare un roman pentru copii, insa privit in profunzime descoperi detalii filozofice si mitologice. Copiii tind sa se identifice cu Harry, iar parintii sunt fascinati de indicii si detalii care scapa neinitiatilor. De exemplu, caracteristicile unui personaj ies in evidenta imediat ce-i este rostit numele, ca de pilda trasaturile lui Argus Filch, ingrijitorul de la Hogwarts. In mitologia greaca, Argus avea corpul acoperit cu 100 de ochi, cum trebuie sa aiba si Filch pentru a supraveghea sutele de elevi. Iar "filch", in engleza, inseamna "cleptoman" in argou.

 

Noaptea de 20 spre 21 iulie este asteptata ca momentul cand se va elucida misterul: va supravietui sau nu la final Harry Potter? Evenimentul lansarii volumului "Harry Potter and the Deathly Hallows" va avea loc in acelasi timp in toate tarile: la un minut trecut de miezul noptii, dupa meridianul Greenwich (ora 2,01 in Romania). In Bucuresti, locul lansarii este acelasi ca si acum doi ani, cand a aparut volumul precedent: strada Arthur Verona. "Vom organiza o scoala de magie, la care se pot inscrie atat cei care rezerva cartea, cat si voluntari din fan-clubul Harry Potter", spune Daniel Voinea, director de marketing la librariile Carturesti. Participantii vor parcurge un traseu asemanator celui parcurs de Harry, fiind intruchipate o gara, o strada la fel ca Aleea Diagon din carte si apoi scoala de magie, cu profesori vrajitori si echipe care se vor intrece in costume, formule magice si cunostinte in universul Harry Potter.

 

Ultimul volum Harry Potter se va lansa si la Timisoara si Iasi. "In principiu, scenariul va fi similar. Celor care se inscriu le vom asigura pelerina, palaria si bagheta de vrajitor", spune Voinea. Reprezentantul Carturesti estimeaza ca in Bucuresti vor veni aproximativ 1.000-1.500 de fani, iar in provincie 300-500 de fani in fiecare oras. Libraria a primit deja cateva sute de cereri de rezervare, iar stocul initial de carti va fi de 1.700 de exemplare. Carturesti va vinde cartea la pretul de 105 lei, oferind un discount de 10% celor care fac rezervarea. Asemenea tuturor librariilor din lume, Carturesti s-a supus unor conditii speciale. "Conditiile embargoului sunt aceleasi ca si la editia precedenta: nu putem vinde cartea mai devreme de ora 2,01 noaptea, nu putem dezvalui nimanui continutul, iar scenariul lansarii trebuie comunicat catre Bloomsbury, editorul britanic", explica Voinea.

 

Masurile sunt justificate, avand in vedere ca un hacker, care sustine ca a intrat in posesia unei copii digitale a cartii spargand reteaua editurii londoneze Bloomsbury, a postat pe un forum finalul povestii.  Editura a negat ca sistemul de securitate ar fi fost spart, insa vestea a starnit o adevarata furtuna - multi fani au intrat pe forum ca sa afle, altii au preferat sa astepte lansarea cartii.

 

Interesul pentru ultima carte a atins cote ridicate, mai ales ca soarta lui Harry este pusa sub semnul intrebarii. Specialistii nu exclud posibilitatea mortii personajului, pentru ca scriitoarea a dovedit, pe tot parcursul seriei, o aplecare morbida: a inceput cu uciderea parintilor lui Harry, a continuat cu descoperirea ca un vrajitor rau se pregateste sa il distruga si a adaugat suferinta si tortura in scenele in care sunt ucise personaje importante ale cartii. Altii sunt optimisti. "Toate cartile vorbesc de fapt despre transformarea lui Harry dintr-un copil intr-un tanar. Intreaga aventura ar fi in van daca Rowling l-ar ucide la final", sustine Philip Ray, profesor de engleza la Universitatea din Connecticut.

 

Dincolo de aceste discutii raman cifrele si vanzarile: primele sase volume s-au vandut in 65 de tari, in peste 325 de milioane de exemplare, iar filmele, produse de studiourile Warner Bros., au avut incasari de peste 3,5 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro) in lumea intreaga. "Harry Potter si Ordinul Pasarii Phoenix", al cincilea film al seriei, a fost lansat pe marile ecrane pe 13 iulie 2007.

 

Insa lucrurile nu au mers de la inceput asa de bine. Inainte ca Bloomsbury Press sa semneze contractul cu Rowling in 1996 pentru 4.000 de dolari (3.000 de euro), cativa editori britanici au refuzat-o pe scriitoare, considerand ca manuscrisul era fie prea lung, fie prea plictisitor. Insa un editor american a fost mai curajos: Arthur A. Levine, editorul Scholastic, a achizitionat drepturile pentru Statele Unite pentru 105.000 de dolari (77.000 de euro).

 

Pentru media, cel mai important personaj a fost la inceput chiar Rowling: o mama singura, fara slujba, careia ii vine ideea unei serii de romane fantastice pe cand venea cu trenul de la Manchester la Londra, apoi finalizeaza manuscrisul in cafenelele din Edinburgh. Prima carte, "Philosopher’s Stone" ("Harry Potter si Piatra Filozofala"), a fost lansata in Marea Britanie fara mare publicitate si a trecut oarecum neobservata. Bloomsbury a sugerat ca Rowling sa-si foloseasca initiala numelui real, Joanne (K. provine de la numele bunicii scriitoarei - Kathleen), de teama ca baietii nu vor citi cartea cand vor auzi ca a fost scrisa de o femeie.

 

Cartea a devenit insa in scurt timp un succes comercial si de critica. In iulie 1998, The Guardian nota ca Rowling este mai populara decat John Grisham si a declarat ca seria Harry Potter a devenit un fenomen. In acel moment, "Piatra Filozofala" vanduse 70.000 de exemplare.

 

Prima carte s-a lansat si in Statele Unite in 1998, redenumita "Harry Potter and the Sorcerer’s Stone". A existat chiar un moment in care primele trei carti ale seriei ajunsesera pe primele trei locuri in topul New York Times, fortand publicatia sa realizeze un top separat pentru cartile pentru copii. A patra carte, "Harry Potter and the Goblet of Fire" ("Harry Potter si Pocalul de Foc") s-a editat in 3,8 milioane de exemplare numai in SUA. Iar Harry Potter a ajuns personaj de colectie. Un exemplar din prima editie a primului volum a fost scos la licitatie la Londra pe 26 iunie. Exemplarul din "Harry Potter si Piatra Filozofala", evaluat de expertii casei Bonham's la 10.000 de euro, a fost vandut cu 9.000 de lire (13.300 de euro). In plus, Harry a ajuns sa faca vraji in domenii tot mai neasteptate.

 

Agentiile de turism au inceput sa vanda itinerariul Harry Potter, cu vizite acolo unde s-au turnat scenele din film - de exemplu, statia King’s Cross, de unde Harry isi incepe calatoria spre scoala de vrajitori Hogwarts, sau gradina zoologica unde Harry a realizat ca poate vorbi pe limba "serpeasca".

 

Acum, milioane de fani asteapta finalul aventurilor micului vrajitor. Exista totusi cineva care nu este atat de nerabdator sa vina miezul noptii de 20 iulie: editura Bloomsbury, care in ultimii ani a obtinut cea mai mare parte a profitului din vanzarile aventurilor cu micul vrajitor si care, odata cu incheierea aventurilor, va incepe sa caute noi surse de venit. Deocamdata, editura a reusit sa smulga din partea lui J. K. Rowling un comunicat de presa in care scriitoarea afirma ca nu exclude continuarea seriei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Scapa cu viata Harry Potter?
/arta-si-societate/scapa-cu-viata-harry-potter-1009822
1009822
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.