Va plac castelele bantuite? Chillingham, fostul turn al ororilor (VIDEO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 07 mai 2011 97 afişări

Altadata motiv de mandrie pentru proprietarii lor, multe castele britanice au ajuns sa fie lasate in paragina din cauza costurilor mari de intretinere. Din cand in cand insa apare si cate un investitor care sa le readuca la viata.

Asa stau lucrurile si in cazul Castelului Chillingham din Northumberland, a carui constructie a inceput in anul 1246, cu un singur turn. Ulterior a fost extins cu permisiunea regelui Edward al III-lea, construindu-se fortificatii, iar in timpul regelui Iacob i-au fost adaugate galerii care sa uneasca cele patru turnuri. Castelul a apartinut familiei Grey, conti de Tankerville, fiind abandonat in 1932 din cauza costurilor prea mari de intretinere.

Parea condamnat la ruina, daca nu ar fi atras atentia unui cumparator care dorea sa-si creeze un domeniu pentru familia sa, Sir Humphry Wakefield. Restaurarea laborioasa a durat circa zece ani, iar cumparatorul a investit doar propriii sai bani in aceasta operatiune. In prezent, accesul publicului este permis atat la castel, cat si pe intregul domeniu vreme de sase luni pe an, din aprilie pana in octombrie, iar castelul poate fi inchiriat pentru nunti si alte evenimente - pentru care exista, de altfel, numeroase cereri.

Dar mai presus de orice, castelul este considerat unul dintre cele mai bantuite de stafii de pe teritorul tarii, stafiile apartinand scotienilor oribil torturati si ucisi aici in vremea lui Edward I "Picioare Lungi" (1239-1307), cunoscut din acest motiv si sub renumele de "Ciocanul scotienilor". Unora li se taiau sau rupeau bratele si picioarele si erau aruncati printr-un put lung si ingust in beci, unde mureau din cauza ranilor, de foame si din lipsa de aer sau incercau sa manance din cadavrele din jurul lor. Altii cadeau pe mana lui John Sage, fost razboinic al lui Edward I, devenit calau si renumit prin cruzime, care a inventat el insusi diverse unelte de schingiuire, aflate in sala de tortura a castelului. Una dintre ele era, de pilda, butoiul cu tepi, in care prizonierul era bagat si dat de-a dura, pentru o agonie cat mai lenta.

In afara de urmele sinistre ale torturii la care erau supusi scotienii, castelul ofera si atractii de alt ordin. Vizitatorii pot admira camera pregatita pentru regele Iacob I, cea mai importanta incapere a castelului, Sala Menestrelilor, decorata cu o pereche impresionanta de coarne de elan preistoric descoperita intr-o mlastina de langa un alt castel restaurat de Sir Humphry, precum si cu o sanie atarnata de tavan - amintire dintr-o expeditie antarctica a proprietarului. Domeniul este recunoscut si ca loc unde pot fi vazute la pascut ultimele vite salbatice care mai exista in Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/va-plac-castelele-bantuite-chillingham-fostul-turn-al-ororilor-video-8242797
8242797
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.