Paris c’est moi

Postat la 12 mai 2009 6 afişări

Dornic sa ramana in istorie pentru realizarile sale, presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, are planuri mari pentru Paris. Arhitectii care i-au trimis proiecte n-au facut nici ei economie de orgoliu.

Planurile prezidentiale vizeaza construirea zonei metropolitane a capitalei Frantei, pentru a descongestiona centrul, cel mai dens populat din toate capitalele Europei. Arhitecti din toata lumea au fost invitati sa contribuie cu proiecte pentru Parisul metropolitan, invitatie care s-a soldat, dupa noua luni de zile, cu o serie de zece propuneri. Opozantii presedintelui critica insa lansarea initiativei la vreme de criza, nesfiindu-se sa-l acuze pe seful statului de megalomanie, mai ales ca Sarkozy nu a precizat inca de unde va obtine finantarea necesara.

 

Planurile prezentate variaza de la crearea unor suburbii de cladiri inalte dupa modelul Croydon din sudul Londrei (autor - celebrul arhitect britanic Richard Rogers) si crearea unui parc dupa modelul Central Park din Manhattan in La Courneuve, una dintre cele mai vitregite suburbii, locuite preponderent de imigranti. Crearea parcului din La Courneuve, impreuna cu mutarea Palatului Elisée in suburbii, sunt propuneri ale arhitectului francez Roland Castro, un fost militant maoist, care considera ca revitalizarea suburbiilor se poate face dupa modelul mutarii curtii lui Ludovic al XIV-lea la Versailles, adica prin initiative menite sa determine mutarea elitei dinspre centru spre suburbii.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
istorie,
arhitectura,
Paris,
proiecte urbanistice
/arta-si-societate/panorama/paris-c-est-moi-4352506
4352506
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.