Palat regal in SUA? Iata-l!

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 05 martie 2011 97 afişări

Construit spre sfarsitul secolului al XIX-lea pentru uzul familiei regale, Palatul Iolani din Honolulu revine azi in atentie in calitatea sa de unic palat regal de pe teritoriul SUA.

Redarea maretiei sale de altadata este o problema insa destul de dificila, dat fiind ca familia regala dn Hawaii a fost indepartata de la putere in anul 1893 si de atunci palatul a cunoscut vremuri grele, scrie Wall Street Journal. Lasat in parasire psna spre finalul anilor '60, palatul a intrat in atentia unei organizatii non-profit numite Prietenii Palatului Iolani, care a decis sa-l transforme in muzeu si a lansat o campanie de recuperare a elementelor de decor si mobilier care-i dadeau cladirii stralucirea ei de altadata.

Eforturile, incepute cu cautari de ani de zile prin ziarele sfarsitului de secol nouasprezece, fotografii de epoca, registre sau documente privitoare la comenzi de mobilier, sunt astazi coordonate de o descendenta a familiei regale din Hawaii, printesa Abigail Kawananakoa. Palatul are si un site pe care este publicata o lista de obiecte cautate. Exista voluntari care urmaresc pana si site-urile de licitatii pentru a vedea daca nu apare ceva de la Iolani.

Desi multe lucruri nu vor mai fi gasite probabil niciodata, multe s-au putut recupera, fie donate de bunavoie, fie in urma unor presiuni. n acest din urma caz, s-a recuperat o masa de mahon aflata in proprietatea conducerii statului Iowa, in urma presiunilor unui grup de elevi care a cerut returnarea ei proprietarilor de drept. Alte obiecte, cum ar fi portelanuri cu insemne regale, au fost inapoiate dupa ce proprietarii au vazut emisiuni TV, in timp ce altele au fost inapoiate de detinatori carora nu le mai incapeau in casa.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/palat-regal-in-sua-iata-l-8032758
8032758
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.