Nu vreti un Le Corbusier?

Postat la 06 noiembrie 2010 50 afişări

Orasul indian gandit si pus in opera de catre celebrul arhitect si urbanist Le Corbusier se face bucati, spre deliciul colectionarilor care ajung sa cumpere la licitatie mobilele imaginate de el.

Invitat de Jawaharlal Nehru sa construiasca un oras indian care se dorea modern si desprins de trecut, Le Corbusier avea sa creeze in anii '50 Chandigarh, capitala a doua state ale tarii, Punjab si Haryana. Arhitectul, cu binecunoscuta-i preocupare pentru detalii, si-a pus amprenta inclusiv pe mobilierul si decoratiunile din cladirile nou construite, pentru a caror realizare avea sa-l cheme in ajutor pe varul sau Pierre Jeanneret.

Jumatate de veac mai tarziu, armonia dintre cladiri si mobilierul lor a fost perturbata, multe dintre piese ajungand sa fie vandute la licitatie, spre bucuria colectionarilor. Daca initial se vindeau in Chandigarh obiecte tinute in depozite si neingrijite, adjudecate de cei interesati pentru sume mici, ulterior s-a trecut la scoaterea lor la licitatie in Europa sau SUA, de unde s-au incasat sume considerabile. De interesul colectionarilor n-au scapat nici instalatiile de iluminat stradal sau capacele de canal proiectate de Le Corbusier; acestea din urma au ajuns sa se vanda si cu suma de 21.000 de dolari la o licitatie a casei Christie's organizata in 2007 la New York. In aceeasi licitatie, o masa din lemn de tek ce apartinuse unei biblioteci s-a vandut pentru 144.000 de dolari.

Atrasi de posibilitatea unor castiguri substantiale, se pare ca pana si unii dintre oficialii orasului furnizeaza piese de mobilier pentru vanzare, pe care le dau drept ale lor atunci cand li se cere de catre casele de licitatii sa le justifice provenienta. Aceasta ingreuneaza incercarile autoritatilor de a opri comercializarea pieselor de mobilier semnate Jeanneret si Le Corbusier, a caror disparitie ar insemna o grea lovitura pentru mostenirea culturala a orasului.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/nu-vreti-un-le-corbusier-7619794
7619794
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.