Luxul viitorului: vila cu amprenta de carbon cat mai aproape de zero

Postat la 23 ianuarie 2011 47 afişări

O casa cu maximum de confort, neaparat cu piscina incalzita si garaj unde incap cel putin sase masini, casa la care se ajunge musai cu avionul personal, nu mai este un etalon dezirabil de bogatie pentru un proprietar. Mai nou, dezvoltatorii incearca sa-i atraga pe cei bogati cu locuinte cat mai prietenoase fata de mediul inconjurator.

In ciuda scepticilor care nu cred ca ideea construirii de case luxoase cu amprenta de dioxid de carbon zero este viabila comercial, dezvoltatorii au in lucru astfel de proiecte in diverse locuri din Europa si nu numai, sustinand ca au cerere mare pentru ele, scrie Wall Street Journal.

In zona Muntilor Atlas din Maroc, spre exemplu, se afla in constructie un proiect rezidential de lux cu amprenta zero de dioxid de carbon, denumit L'Amandier, inceput anul trecut si cu finalizarea programata pentru acest an. Complexul nepoluant va fi alimentat cu apa din puturi, iar gradinile vor fi udate cu apa de ploaie colectata special in acest sens.

Un proiect de 160 de vile a fost lansat in Marea Britanie, in zona deluroasa Cotswolds din centrul tarii, supranumita "inima Angliei". Acestea vor fi construite din lemn si vor costa intre 800.000 si 1,5 milioane de lire sterline. Cumparatorilor le sunt oferite pachete eco in care intra panouri solare, instalatii de colectare a apei de ploaie si turbine eoliene pentru fiecare casa, pachete ce costa pana la 45.000 de lire.

Comunitati cu amprenta zero de dioxid de carbon exista de mai multi ani, membrii acestora locuind in asa-numite case pasive. Problema este ca asemenea case sunt deficitare la capitolul aspect si ca atare cumparatorii de locuinte scumpe nu sunt atrasi de ele, nevrand sa renunte la confort si la arhitectura caselor traditionale.

Dezvoltatorii sunt insa optimisti si se asteapta la o crestere a interesului clientilor pentru casele nepoluante de lux, mizand mai ales pe premisa ca o astfel de locuinta va putea fi revanduta la un pret mai mare decat una obisnuita.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/luxul-viitorului-vila-cu-amprenta-de-carbon-cat-mai-aproape-de-zero-7912894
7912894
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.