In cautarea lui Palladio

Postat la 10 februarie 2009 72 afişări

Andrea Palladio (1508-1580) a fost un important arhitect venetian, considerat drept unul dintre cei ce au influentat cel mai mult arhitectura occidentala. Initial zidar, a intrat sub aripa unui protector care l-a dus la Roma, unde a putut studia, printre altele, scrierile lui Vitruviu, marele arhitect al Romei antice. Creatiile lui Palladio pot fi admirate astazi in regiunea Veneto.

RURAL: Palladio si-a inceput cariera de arhitect in zona rurala din Veneto, intr-o vreme in care venetienii bogati cautau sa-si construiasca locuinte in afara orasului. Una dintre cele mai cunoscute astfel de creatii ale arhitectului este vila familiei Foscari, construita in 1560 si ramasa in amintire sub denumirea de “La malcontenta” (“Nefericita”) dupa ce aici a fost exilata o membra a familiei pentru a o tine departe de iubitul ei venetian.

 

VICENZA: Arhitectul a ajuns in oras tocmai cand Vicenza se pregatea sa-si schimbe imaginea gotica de pana atunci. S-au pastrat pana azi in oras 23 de cladiri proiectate de el, toate monumente din patrimoniul UNESCO, dar si alte 16 in imprejurimi. Creatiile altor arhitecti construite in oras sunt clar inspirate de Palladio.

 

VENETIA: Si-a lasat amprenta si asupra Venetiei, unde a refacut Sala delle Quattro Porte din Palatul Dogilor, afectata de un incendiu, si a proiectat biserica Redentore, cu hramul Mantuitorului, dupa sfarsitul ciumei care a lovit orasul in 1575. Pe insula San Giorgio Maggiore, Palladio le-a construit calugarilor benedictini o manastire si o sala de mese si, la cererea acestora, a refacut fatada bisericii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
arhitectura
/arta-si-societate/panorama/in-cautarea-lui-palladio-3892587
3892587
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.