Din ce se poate face arta: cuie, bilete de tren si ambalaje de bomboane

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 30 aprilie 2011 149 afişări

O expozitie recent deschisa la Muzeul de Arta al Universitatii Princeton din Statele Unite este dedicata unui artist care si-a gasit inspiratia in obiecte pe care altii le arunca fara sa stea prea mult pe ganduri.

Important artist german nascut in 1887, Kurt Schwitters a ramas cunoscut in special pentru colajele sale, care aveau sa exercite o influenta puternica asupra unor artisti actuali cum ar fi Damien Hirst.

Expozitia "Culoare si colaj", inaugurata la Houston si actualmente gazduita de catre muzeul prestigioasei universitati americane, constituie o privire asupra operei celui care obisnuia sa adune obiecte considerate inutile de catre altii, de la cuie la bilete de tren, bucati de panza sau ambalaje de bomboane si sa le combine in moduri surprinzatoare. Artistul insusi isi numea arta "Merz", de la termenul german "Kommerz", tocmai pentru a sublinia faptul ca lucrarile sale isi au originea in ramasitele consumului.

"Culoare si colaj", deschisa pana la 26 iunie, cuprinde 78 de montaje, sculpturi si colaje realizate intre anii 1918 si 1947, care ilustreaza principiile compozitionale si de design ale artistului, precum si reactiile sale la curente artistice importante ca expresionismul, dadaismul sau constructivismul. Schwitters avea pregatire de pictor, reflectata in modul cum combina obiectele gasite si infrumuseta colajele cu straturi de culoare.

Cea mai importanta opera a sa este insa "Merzbau", o structura stranie pe care o crease intr-o parte a locuintei sale din Hanovra si care a fost distrusa de bombardamentele aliate in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta a fost reconstituita pentru expozitia din SUA pe baza unor fotografii facute la vremea crearii sale.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/din-ce-se-poate-face-arta-cuie-bilete-de-tren-si-ambalaje-de-bomboane-8208625
8208625
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.