Cum a enervat Sarkozy femeile din Franta

Postat la 01 martie 2010 6 afişări

O campanie initiata de guvernul presedintelui Sarkozy starneste furia feministelor franceze si nu numai a lor.

Campania de promovare a unui imprumut in valoare de 35 de miliarde de euro de pe pietele financiare, care va fi folosit pentru stimularea cresterii economice, foloseste o imagine binecunoscuta francezilor, Marianne, personificarea Republicii Franceze incepand din secolul al nouasprezecelea, care de aceasta data apare ca o tanara insarcinata. Imaginea aleasa a starnit numeroase critici, feministele franceze plangandu-se ca astfel se avanseaza ideea reducerii femeilor doar la rolul de mame.

Criticilor nu le-a scapat nici faptul ca femeia din afisul campaniei initiate de guvernul presedintelui Sarkozy este imbracata in alb, culoare ce aminteste nu numai de virginitate, ci si de Vechiul Regim (perioada de dinainte de Revolutia din 1789). Un blog feminist sustine ca guvernul pare sa sugereze faptul ca rolul femeii e sa faca copii, in timp ce barbatii au grija de banii din imprumut, iar alti critici s-au grabit sa afirme ca imaginea evoca in mintea privitorului deviza "Munca, Familie, Patrie" a guvernului de la Vichy, care a colaborat cu Hitler in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

De cealalta parte a baricadei, cei implicati in realizarea campaniei sustin ca alegerea unei Marianne insarcinate era absolut normala, dat fiind ca publicitatea din jurul imprumutului de 35 de miliarde de euro se axeaza pe ideea ca acesta reprezinta o investitie in viitor, mai precis, asa cum a declarat insusi presedintele Sarkozy, in invatamantul superior, cercetare, tehnologie, acces de mare viteza la internet si sustinerea IMM-urilor.

Conform presedintelui, astfel se va ajunge la o crestere economica de 0,3% pe an in urmatorul deceniu. Conform criticilor din opozitie insa, care ii reproseaza cheltuiala de 975.000 de euro facuta cu campania (suportata de contribuabili), se va ajunge mai degraba la cresterea deficitului bugetar, cifrat in prezent la 149 de miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Sarkozy,
imprumut,
deficit bugetar,
Franta
/arta-si-societate/panorama/cum-a-enervat-sarkozy-femeile-din-franta-5637611
5637611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.