Ce facem cu cladirile istorice

Postat la 04 decembrie 2010 16 afişări

Daca unii isi ignora cladirile istorice sau le darama in numele progresului, altii se gandesc ca tocmai acestea sunt o sursa buna de profit. Si au dreptate.

Un exemplu care ilustreaza foarte bine aceasta idee este Royal William Yard, un ansamblu de cladiri construite intre 1826 si 1835 in zona Plymouth, ce adaposteau ateliere, depozite si spatii de luat masa pentru personalul naval britanic. Inchiderea acestui centru ca urmare a masurilor de reducere a costurilor luate de Marina Britanica in 1992 a facut ca locul sa ramana in parasire, pâna când a intrat in atentia unui dezvoltator cu experienta in restaurarea monumentelor istorice, Urban Splash.

Cladirile din complexul cu o suprafata de circa 6,5 hectare au fost restaurate atent si transformate in peste 200 de apartamente, spatii comerciale si birouri, care s-au vandut rapid, cumparatorii fiind atrasi de incarcatura istorica a locului si de privelistea superba, altadata inacessibila publicului. Spatiile comerciale si birourile de la Royal William Yard s-au ocupat aproape in intregime, iar acum mai sunt disponibile doar câteva apartamente, la preturi cuprinse intre echivalentul a 300.000 si 700.000 de euro.

La randul sau, Portland Royal Naval Air Station, din apropiere de Chesile Beach din Dorset, a devenit Osprey Quay, un proiect ce cuprinde locuinte luxoase si scumpe, o zona pentru ambarcatiuni, dar si un sat care ii va gazdui pe sportivii participanti la probele nautice de la Olimpiada din 2012 de la Londra.

Un alt proiect ce ar trebui sa fie gata pana in 2014 este in desfasurare tot la Plymouth, intr-o baza navala dominata de cladirea Amiralitatii, construita in secolul al XVIII-lea, unde au fost gazduite de-a lungul timpului persoane importante, ca Winston Churchill sau regele George al VI-lea. Pe langa spatiul ce va fi folosit pentru construirea de locuinte, care se vor alatura cladirii restaurate a Amiralitatii, centrul are si o retea de tuneluri secrete, bune de inflacarat imaginatia publicului, folosite pe timp de razboi drept centru de informatii si telecomunicatii. Locul va fi transformat intr-un data center. Acest proiect a atras deja nu numai interesul unora dintre parintii cu copii aflati la studii superioare in Plymouth, ci si al unor investitori din Orientul Mijlociu sau Extremul Orient.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/ce-facem-cu-cladirile-istorice-7778579
7778579
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.