Asa stapani, asa caini

Postat la 09 august 2010 26 afişări

Kilogramele in plus sunt o problema din ce in ce mai raspandita la oameni, iar cateii sunt victime colaterale. Majoritatea cainilor de companie din Marea Britanie sunt prea grasi, iar sase din zece caini sunt supraponderali sau chiar obezi, conform unui studiu recent.

Printre factorii de risc se numara lipsa miscarii, hranirea cu resturi de la masa stapanilor si faptul ca li se ofera prea multe gustari sau recompense gustoase. Cainii au mai multe sanse sa devina obezi daca stapanii lor sunt in varsta, mai saraci sau daca sunt la randul lor obezi, sustin cercetatorii de la Universitatea din Glasgow. {i cum ponderea britanicilor ce sufera de obezitate a crescut cu 400% in ultimii 25 de ani, greutatea stapanilor a fost un factor relevant de luat in calcul pentru autoriii studiului.

Cercetatorii au cantarit si masurat 700 de caini in varsta de peste un an, dar si pe stapanii acestora la cinci cabinete veterinare din zona Glasgowului. Rezultatele, publicate in Journal of Small Animal Practice, o revista dedicata specialistilor in medicina veterinara, arata ca doar 35% dintre patrupede au fost incadrate la greutate normala, iar 59% au intrat in categoria "supraponderale", dintre care 20% au fost declarate obeze din punct de vedere clinic, iar 39% supraponderale. Doar unu din 20 de caini a fost declarat subponderal.

Un element al problemei consta din faptul ca iubitorii de animale nu isi dau seama ca un biscuit, o bucatica de prajitura sau de branza sunt suficiente pentru a iti transforma tovarasul canin intr-un candidat la o cura de slabire. "Un singur biscuit este pentru un caine de 10 kilograme echivalentul unui hamburger sau al unui baton de ciocolata", spune Sean Wensley, veterinar al organizatiei caritabile PDSA din domeniul veterinar.

Cainii nu au nevoie decat de un anumit numar de calorii pe zi, iar daca acesta e depasit, caloriile se transforma in grasime, incep sa se depuna si pot avea implicatii pentru sanatate. Organizatia caritabila le ofera proprietarilor de caini sansa la o viata noua pentru patrupedele lor daca le inscriu la un concurs de slabit sau la clubul de fitness pentru animale de companie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
caini,
veterinar,
obezitate,
/arta-si-societate/panorama/asa-stapani-asa-caini-6796208
6796208
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.