One man show“ la National

Postat la 12 aprilie 2006 1 afişăre

Radu Beligan regizeaza si straluceste la Teatrul National in "Egoistul", ultima comedie a lui Jean Anouilh.

Radu Beligan regizeaza si straluceste la Teatrul National in "Egoistul", ultima comedie a lui Jean Anouilh.

Ultima comedie scrisa de Jean Anouilh are, se pare, un caracter autobiografic. Lèon, un scriitor de succes, bogat, ajuns la o varsta de la care poate fi numit maestru este terorizat de fiul sau, de cele doua fiice, de amanta dar si de sotie, dar mai ales de un prieten din copilarie. Motivul? Este "egoist" - adica nu le da atatia bani cat le trebuie pentru a-si satisface excentricitatile si a indrepta greselile vietilor traite fara folos.

Scriitorul este interpretat de Radu Beligan, intr-un rol de compozitie daca ne gandim ca personajul are vreo 60 de ani, iar maestrul neobosit numara cu vreo 25 mai mult. Alti veterani ai primei scene ca Mihai Fotino (medicul scriitorului), Carmen Stanescu (sotia) sau Damian Crasmaru (prietenul pisalog si tapeur), Sanda Toma (menajera) reusesc performante remarcabile dar au totusi roluri mai reduse, Radu Beligan sta pe scena timp de doua ore, facand un fel de "one man show" fara sa se epuizeze, fara sa para a face vreun efort. 

Personajul central iese invins din batalia cu pisalogeala celor din jur, le da bani in schimbul linistii sale si ii pune in insectarul unei noi piese. Radu Beligan insa este, ca actor si regizor, marele invingator al spectacolului. Fata de prestatia venerabilului maestru, partea tanara a distributiei este mai putin stralucitoare, jucand conventional niste personaje oricum cam schematice din scriitura piesei. Medeea Marinescu este amanta care se viseaza vedeta exclusiv prin influenta iubitului varstnic, Mihai Niculescu - sotul incornorat al fiicei scriitorului, jucata de Lamia Beligan, Silviu Biris e fiul incapabil de a realiza ceva si Cesonia Postelnicu - superficiala fiica mai mica, amatoare de subventii paterne. 

Este o piesa de replica si nu una de situatie, dar Radu Beligan, ca regizor, a reusit sa inventeze cateva momente de umor. Chiar daca pare cam demodata, comedia lui Anouilh poate sa ofere oricui o seara de destindere in primul rand prin farmecul prestatiilor actoricesti. Nu trebuie ocolita de oamenii stresati, mai ales ca vor vedea un personaj mai stresat decat ei, dar nici de iubitorii  teatrului "ca la carte" in care fiecare scena are cap si coada, coerenta de sens si "poanta". 

In subtext, exista si o tema mai grava: Lèon de Saint-Pè e un autor de succes si e acuzat de superficialitate; are bani, dar ei nu-i aduc fericirea. Mai multumit e Gaston, romancierul care ia premiul Goncourt din greseala. El este admirat ca scriitor "elevat", traind comod pe spinarea "egoistului" sau coleg.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
One man show“ la National
/arta-si-societate/one-man-show-la-national-1005564
1005564
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.