Marea reconstituire: cum ar fi arătat primul computer programabil din lume (FOTO, VIDEO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 19 noiembrie 2011 270 afişări

Un grup de cercetători britanici încearcă să ducă la bun sfârşit un proiect pe care creatorul său nu a mai apucat să-l vadă pus în practică. Aceştia au la dispoziţie o sumă de ordinul milioanelor de dolari pentru a încerca, vreme de zece ani, să construiască maşina analitică a matematicianului englez Charles Babbage, considerată primul computer programabil al omenirii.

Grupul de cercetători condus de programatorul John Graham-Cumming şi de Doron Swade, fost custode al Muzeului de Ştiinţă din Londra, va utiliza schiţele incomplete ale maşinii lui Babbage, care se află la această instituţie, în încercarea de a afla dacă matematicianul chiar ar fi reuşit să creeeze, cu materialele şi ştiinţa epocii lui, un computer programabil viabil în deceniul al patrulea al secolului al XIX-lea.

Proiectul de construire a maşinii analitice vine după construirea în urmă cu douăzeci de ani a unei alte invenţii a lui Babbage, maşina diferenţială nr. 2, un calculator cu circa 8.000 de componente a căror asamblare a necesitat o migală de ceasornicar. Tot Dorin Swade a coordonat şi construcţia maşinii diferenţiale, care actualmente există în lume în două exemplare: primul, la Muzeul de Ştiinţă din Londra, al doilea la Muzeul de Istorie a Computerelor din Mountain View, California.

Maşina analitică, la care Babbage a început să lucreze în 1837, a avut şi un prim programator, în persoana fiicei Lordului Byron, Ada Lovelace. În ciuda eforturilor lui Babbage şi ale Adei Lovelace, proiectul lor nu s-a materializat însă.

Lovelace a murit la 37 de ani de cancer, iar Babbage n-a putut găsi niciodată finanţarea de care ar fi avut nevoie ca să desăvârşească un model funcţional al maşinii analitice. După ani de schiţe şi proiecte şi încercări infructuoase de a obţine finanţare, matematicianul a murit în 1871, fără ca maşina să fi fost construită.

Maşina analitică (model):

Maşina diferenţială nr. 1 (model):

Maşina diferenţială nr. 2:

Foto: Muzeul de Ştiinţă din Londra

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/marea-reconstituire-cum-ar-fi-aratat-primul-computer-programabil-din-lume-foto-video-8990584
8990584
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.