Cum a pierdut 70 de miliarde de dolari în câteva luni unul dintre cei mai bogaţi oameni din Asia. Cu toate acestea azi se află încă în primii 100 de miliardari ai lumii

Postat la 14 octombrie 2017 189 afişări

Son este fondatorul şi cel mai mare acţionar la SoftBank, firmă japoneză de telecomunicaţii şi fond de investiţii. Compania din Tokyo are acţiuni în cadrul a peste 1000 de afaceri, inclusiv în Yahoo Japonia şi Alibaba. Grupul are peste 68.000 de angajaţi şi un venit anual de 82 de miliarde de dolari.

Cum a pierdut 70 de miliarde de dolari în câteva luni unul dintre cei mai bogaţi oameni din Asia. Cu toate acestea azi se află încă în primii 100 de miliardari ai lumii

Msayoshi Son a făcut multe investiţii în businessuri de internet la începutul secolului, în anii 1999,2000, 2001, însă nu toate au fost la fel de fericite precum investiţia în Alibaba. Din cauza crizei în sectorul tehnologic de la vreme respectivă, japonezul a pierdut nu mai puţin de 70 de miliarde de dolari. "Înainte de perioada asta, la vremea respectivă, averea mea creştea cu 10 miliarde în fiecare săptămână. Timp de trei zile am fost mai bogat decât Bill Gates. Însă acţiunile noastre s-au prăbuşit, iar valoarea acestora, în doar şase luni, a scăzut cu 99%. Aproape am intrat în faliment, dar cu toate acestea am supravieţuit".

Acum Son are o avere de 15,8 miliarde de dolari. Cu aceşti bani ai putea cumpăra 12,2 milioane de uncii de aur sau 280 de milioane de barile de petrol. Masayoshi Son s-a născut în Tosu, pe insula japoneză Kyushu, într-o familie de coreeni în 1957. În 1972 şi-a întâlnit idolul Den Fujita, fondatorul McDonalds Japonia, care l-a sfătuit pe tânărul Son să studieze în SUA. La 16 ani, Son s-a mutat în San Francisco apoi a intrat la University of California la Berkeley. Şi-a făcut primul milion de dolari inventând un un translator multilingv pe care l-a vândut companiei Sharp pentru 1 milion de dolari.

S-a întors în Japonia şi a format SoftBank, mai întâi ca distribuitor de software şi publisher de reviste, având un capital de 80,000 de dolari. Son a creat şi un sistem care le permitea utilizatorilor de telefonie fixă să aleagă operatorii cu cele mai mici costuri. Apoi a luat o parte din bani şi a investit în acţiuni Yahoo Japonia în 1995. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.