Cineva care sa ne conduca

Postat la 30 ianuarie 2007 1 afişăre

Desi cartile de popularizare, discursurile inflamante de la tribune si pastorirea maselor in emisiuni televizate prin gesticulatie ampla, drapata insa in vorbe smerite, imi trezesc multiple reticente, am considerat ca n-ar strica sa-mi pun prejudecatile in paranteza, macar pret de o recenzie.

Desi cartile de popularizare, discursurile inflamante de la tribune si pastorirea maselor in emisiuni televizate prin gesticulatie ampla, drapata insa in vorbe smerite, imi trezesc multiple reticente, am considerat ca n-ar strica sa-mi pun prejudecatile in paranteza, macar pret de o recenzie.

 

John C. Maxwell este un superman crestin al popularitatii, fost pastor - in trei congregatii -, specialist recunoscut pe probleme de leadership si de comunicare; este fondator al grupului INJOY (organizatie ce-si propune sa ajute oamenii sa-si sporeasca potentialul personal), vorbeste anual in fata a circa 250.000 de persoane si, potrivit prezentarii de pe pagina de garda a editiei romanesti a volumului sau "Cum sa devii popular", "influenteaza viata a mai bine de un milion de oameni, prin seminarii, carti si casete".

 

Subiectul volumului de fata ("Be a People Person", in original) este un concentrat al vechilor preocupari ale autorului, centrate pe problematica unei conduceri (leadership) eficiente, indiferent de domeniu. Prin urmare, acel "popular" din titlu nu se refera la seductia pe care o exercita starurile sportive sau din showbiz asupra maselor, ci la capacitatea unor "alesi" de a genera empatie populara in scopul de a lua in responsabilitate destinele unor comunitati si a le dirija eficient. Implicarea atat de devotata a fostului pastor provine din convingerea ca extraordinara complexitate a timpurilor impiedica aparitia conducatorilor. Noi, oamenii, "am devenit prea analitici pentru actiuni decisive" si petrecem prea mult timp studiind problemele pe care le avem si nu indeajuns timp pentru a le rezolva, spune Maxwell. Un exemplu in acest sens ar fi presedintele Jimmy Carter. Un om despre care Tip O'Neill, ex-purtator de cuvant al Camerei Deputatilor, spunea ca "a fost cel mai inteligent presedinte american". Carter isi petrecea majoritatea timpului studiind mormane de lucrari privind chestiunile tehnice cu care se confrunta tara sa - dar nu a fost o clipa un conducator puternic.

 

A fi un lider adevarat, in opinia lui Maxwell, inseamna sa imbini o sumedenie de virtuti personale si sa izbutesti sa intretii relatii interumane de succes. Folosind pilde simple, autorul ne dezvaluie caile prin care ne putem descoperi si dezvolta calitatile de conducator, dar si felul in care ne putem struni rabdarea si spori intelegerea pentru oamenii cu personalitati dificile din jurul nostru. Desi pare ca vrea sa descopere roata in secolul XXI, Maxwell da la iveala multe adevaruri pe care nu le-am vazut, pentru ca ne erau prea aproape de ochi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cineva care sa ne conduca
/arta-si-societate/cineva-care-sa-ne-conduca-1008093
1008093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.