Capitalistul săptămânii: Charles Henry Dow

Autor: Ioana Matei Postat la 05 martie 2013 99 afişări

Este jurnalistul american care a co-fondat Dow Jones & Company, împreună cu Edward Jones şi Charles Bergstresser. Dow este şi fondatorul Wall Street Journal, dar şi al indicelui Dow Jones Industrial Average, important în cercetarea de piaţă. S-a născut în Connecticut într-o familie de fermieri. Când avea 21 de ani s-a angajat la publicaţia Daily Springfield, deşi nu avea studii de specialitate.

Capitalistul săptămânii: Charles Henry Dow

Dow s-a mutat apoi în Rhode Island, unde a lucrat timp de doi ani ca editor de noapte pentru publicaţia Providence Star, iar mai târziu s-a alăturat reporterilor de la Providence Journal, unde a început să scrie poveşti despre afaceri. S-a specializat în articole de istorie regională şi a fost recunoscut chiar din timpul vieţii prin scrierile în care explica dezvoltarea de diferite industrii şi perspectivele de viitor ale acestora.

Redactorul-şef al publicaţiei la care lucra a fost atât de impresionat de cercetarea lui amănunţită, încât l-a trimis cu un grup de bancheri în Leadville, Colorado, pentru a scrie despre industria mineritului de argint. A câştigat încrederea finanţatorilor, iar în urma călătoriei, Dow a scris nouă articole. El a aflat astfel de ce fel de informaţii aveau nevoie investitorii de pe Wall Street pentru a face bani.

Oamenii de afaceri păreau să-l placă şi să aibă încredere în el. În 1880 s-a mutat la New York, realizând că este locul ideal pentru afaceri şi ştiri despre business. S-a angajat la Kiernan Wall Street Financial News Bureau, publicaţie care scria ştiri financiare pentru bănci şi brokeri. A început propria lui agenţie, Dow, Jones & Company, în subsolul unui magazin de bomboane şi a început să facă un rezumat financiar al fiecărei zile pe care îl trimitea clienţilor. Acesta includea indicele de acţiuni Dow Jones.

Primul număr al Wall Street Journal a apărut în 8 iulie 1889. Dow urmărea acţiunile a 12 companii, adăugând creşterea preţurilor acestora, precum şi o medie făcută de el. Prima astfel de medie a apărut în Wall Street Journal pe 26 mai 1896. Indicele industrial a devenit un indicator al activităţii important pentru piaţa de capital.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/capitalistul-saptamanii-charles-henry-dow-10637299
10637299
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.