LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Valoarea mică a pensiilor de la stat creşte cererea de pensii facultative în rândul angajaţilor

Postat la 05 mai 2014 384 afişări

Valoarea redusă a pensiei medii din România, de circa 800 de lei, atrage tot mai mulţi angajaţi activi înspre pensiile facultative, susţin companiile din industrie. Pensiile de la stat au crescut în ultimii trei ani cu mai puţin de 7%, ceea ce înseamnă că, în termeni reali, pensionarii nu au resimţit creşterea din cauza inflaţiei.

Valoarea mică a pensiilor de la stat creşte cererea de pensii facultative în rândul angajaţilor

Scăderea natalităţii determină intrarea în piaţa muncii a unui număr de tineri din ce în ce mai redus, conform statisticilor Comisiei Europene, iar sistemul public de pensii are la bază principiul solidarităţii sociale, ceea ce înseamnă că statul transformă imediat contribuţiile încasate de la persoanele active în indemnizaţii pentru pensionarii actuali.

„În momentul de faţă, în România sunt 1,2 pensionari la un contributor. În câteva decenii, se estimează că vom ajunge la o proporţie de 1,5 pensionari la un contributor, iar pensia de stat  va fi mai mică din cauza scăderii continue a numărului de persoane active şi care plătesc taxe”, susţin oficialii BCR Pensii.

Potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind distribuţia pe vârste a participanţilor din Pilonul III, cei care aleg să opteze pentru o pensie facultativă au între 30 şi 45 de ani, cu studii medii, superioare şi venituri peste medie. Pensia facultativă  poate reprezenta o alternativă de creştere a veniturilor în perspectiva pensionării, dar şi o modalitate de a beneficia de deductibilitatea fiscală acordată de stat de până la 400 de euro pe an pentru contribuţia la pensia facultativă, prin reducerea bazei de impozitare. Concret, economisind 1.700 de lei anual, contributorul nu mai plăteşte statului circa 300 lei.

Pensia facultativă oferă oricărui angajat sau persoană cu profesie liberală posibilitatea de a economisi suplimentar, susţin companiile din industrie, contribuind lunar cu până la 15% din salariul brut. Banii se acumulează treptat într-un cont personal al participantului şi sunt disponibili doar după împlinirea vârstei de pensionare.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 11,33%, cel mai bun din ultimii trei ani, şi au ajuns la active nete totale de 811 milioane de lei (184 milioane de euro) în decembrie 2013, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. Cele zece fonduri de pensii private facultative au ajuns la sfârşitul anului 2013 la un număr total de circa 313.000 de participanţi, nivel care va creşte şi în acest an.

Numărul de pensionari din România a ajuns la finalul anului trecut la circa 5,4 milioane de persoane.

Urmărește Business Magazin

/angajatori-de-succes/valoarea-mica-a-pensiilor-de-la-stat-creste-cererea-de-pensii-facultative-in-randul-angajatilor-12612529
12612529
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.