Noua garda de cinci stele - schimbari in fruntea hotelurilor de top din Bucuresti

Autor: Neferu Postat la 22 ianuarie 2011 47 afişări

Piata hoteliera are o zona exclusivista care are, la randul sau, niste directori cu un statut special. Anul trecut, garda s-a schimbat la trei din hotelurile de top din Bucuresti, iar pe primul rand in job description scrie optimism pentru 2011.

Criza i-a determinat pe multi manageri din piata locala si nu numai sa fie mai discreti si sa nu dea prea multe cifre si informatii despre cum merg afacerile. Hotelierii nu au facut exceptie. Daca anii trecuti, marii jucatori din industria hoteliera ofereau cifre pe banda rulanta despre cresterea impresionanta a businessului, 2009 si 2010 in special i-a facut mai atenti la modul in care isi aleg cuvintele.

2009 a fost anul in care afacerile hotelierilor s-au contractat cu circa 30%, unitatile operand cu grade de ocupare de sub 50%, pe fondul reducerii bugetelor de calatorie. Totusi, in 2010 hotelurile de cinci stele din Bucuresti au consemnat o usoara crestere a afacerilor, insa clar nu se mai poate vorbi de anvergura business-ului din anii premergatori crizei. Mult mai rezervati in a oferi declaratii legate de activitatea pe piata romaneasca, directorii executivi ai hotelurilor de cinci stele din Bucuresti admit totusi ca piata si-a atins punctul minim si ca 2011 nu poate sa aduca altceva decat crestere. "Piata hoteliera ar putea creste cu 4-5% in 2011, insa trebuie sa avem in vedere si faptul ca inflatia in Romania este destul de mare, iar furnizorii continua sa majoreze preturile", spune Igael Porecki, General Manager al hotelului JW Marriott. "Romania inca e in criza.

Daca ne referim insa strict la industria hoteliera si comparam cu ceea ce se intampla afara, se poate observa ca orase precum Londra sau Paris si-au mai revenit, chiar daca nu sunt inca la nivelul consemnat in 2008", explica in continuare Porecki. Aceeasi viziune o impartaseste si omologul sau de la Radisson Blu, Ali Yilmaz Yildirimlar: "2009 a fost plin de provocari, in special prima jumatate a lui 2009. In 2010 am vazut insa o usoara revenire a businessului". In cifre, usoara revenire a insemnat o crestere de 11,2% a gradului de ocupare si un avans de 14,3% in ceea ce priveste veniturile totale in 2010 fata de 2009 in cazul Radisson SAS. Pe segmentul food & beverage, cresterea a fost de 10,5%, singurul sector in care inca exista probleme fiind cel al conferintelor, unde scaderea a fost anul trecut de 5% fata de 2009. Pentru acest an, seful de la Radisson Blu estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 7%, pe fondul unui grad de ocupare in crestere, dar isi pune mari sperante si in cresterea segmentului de conferinte.

Cel mai nou director de hotel de cinci stele - Linda Griffin, canadianca in varsta de 45 de ani care a venit din luna septembrie la conducerea Athénée Palace Hilton - a preluat hotelul unde au avut loc cele mai multe schimbari in 2010. Athénée Palace Hilton a deschis in septembrie restaurantul Cafe Athénée in spatiul in care s-a aflat restaurantul Le Bistrot, in urma unui plan de investitii de doua milioane de euro. In prezent, pragul restaurantului este trecut de circa 150-200 de clienti zilnic. Cu cele doua milioane de euro a fost modernizata si receptia, precum si alte spatii de la parterul hotelului. Urmeaza in acest an si modernizarea restaurantului principal al hotelului, Roberto's, potrivit Lindei Griffin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
hoteluri,
manageri,
Bucuresti,
schimbari
/analize/turism/noua-garda-de-cinci-stele-schimbari-in-fruntea-hotelurilor-de-top-din-bucuresti-7890223
7890223
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.