Supraevaluarea veniturilor fiscale de catre stat pune in pericol tinta de deficit pe 2010 - Consiliul Fiscal

Postat la 16 august 2010 53 afişări

Faptul ca Guvernul ia in considerare, la rectificarea bugetara pentru 2010, o reducere a cheltuielilor de capital si realocarea lor pentru cheltuieli curente "releva in mod clar lipsa unei strategii in alocarea resurselor pentru investitii" si pune in pericol tinta de deficit de 6,8% din PIB convenita cu FMI, afirma membrii Consiliului Fiscal.

Institutia, care a incheiat luni analiza proiectului de rectificare a bugetului, recomanda Guvernului stabilirea unei ierarhii clare de prioritati in materie de investitii, care sa acorde prioritate investitiilor cu finantare din fonduri europene, si gasirea unor surse alternative de venituri care sa poata fi folosite daca riscul unei adanciri a recesiunii se materializeaza in a doua jumatate a anului.

La capitolul cheltuieli, proiectiile revizuite sunt apreciate in mare parte ca fiind realiste, marind cheltuielile cu asistenta sociala (pensii si ajutoare de somaj) dupa ce necesitatile sistemului au fost initial subevaluate atunci cand a fost intocmit bugetul pe 2010, precum si cheltuielile cu bunuri si servicii (o majorare cu 1,16 miliarde de lei, in principal pentru plata restantelor statului catre sistemul public de sanatate). Proiectul de rectificare bugetară prevede, de asemenea, reducerea cheltuielilor de personal, in acord cu masurile de restructurare a aparatului bugetar.

In schimb, proiectiile de venituri pentru a doua jumatate a anului sunt vazute ca prea optimiste, in special pentru incasarile din impozit pe profit, accize si CAS. Dupa estimarile Consiliului, tinand cont de estimarile privind scaderea PIB cu pana la 2% in acest an, veniturile fiscale din proiectul de rectificare bugetara ar putea fi supraevaluate cu pana la 0,4-0,5% din PIB.

Tot la capitolul venituri, institutia critica decizia de majorare a TVA "intr-un orizont de timp foarte scurt si fara o estimare detaliata de impact, desi efectele ei asupra economiei sunt majore", ceea ce incalca principiul fiscal al stabilitatii, precum si faptul ca situatia fiscala de ansamblu este distorsionata de includerea in buget, fara examinarea implicatiilor economice, a unor venituri cu caracter temporar si incert, respectiv donatiile de la marii operatori economici cu capital de stat, ca Electrica, Romgaz si Loteria Romana, care ar urma sa fie obligati sa verse la buget peste un miliard de lei din profitul anilor precedenti.

Conform proiectului de rectificare, veniturile totale la bugetul general consolidat ar urma sa scada cu 3,58 miliarde de lei, singura crestere urmand s-o aiba veniturile din TVA, cu 1,4 miliarde de lei. Cheltuielile totale ar urma sa fie reduse cu 859 milioane de lei: cel mai mult vor scadea cele legate de personalul bugetar (3,47 miliarde de lei) si cele de capital (1,15 miliarde de lei); in schimb, vor creste cu 3,25 miliarde de lei cheltuielile cu asistenta sociala.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/supraevaluarea-veniturilor-fiscale-de-catre-stat-pune-in-pericol-tinta-de-deficit-pe-2010-consiliul-fiscal-6913309
6913309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.