Romania in cerc vicios: indatorarea la FMI va ingreuna redresarea economica in urmatorii cinci ani - UniCredit

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 octombrie 2010 39 afişări

Tarile fortate de criza sa intre in acorduri stand-by cu FMI – Ungaria, Romania, Serbia - se vor confrunta cel putin pe termen mediu cu necesitati de finantare si mai mari, iar obligatia de rambursare a banilor va afecta redresarea economica, apreciaza analistii grupului italian UniCredit.

Toate cele trei tari vor avea la anul necesitati de finantare de peste 10% din PIB - in cazul Romaniei, de aproape 17% din PIB, fata de circa 13% in 2010, ceea ce inseamna un nivel inalt pe ansamblul Europei Centrale si de Est, neintrecut decat de Serbia, cu peste 20%. Pentru Ungaria, necesarul de finantare va fi undeva sub 15%.

"Asemenea cerinte mari de finantare reflecta nu un fenomen care dureaza doar un an, ci o problema intinsa pe mai multi ani, in parte explicabila prin calendarul rambursarilor de datorii catre FMI. Deloc surprinzator, aceste tari sunt aceleasi unde redresarea economiei este mai modesta, cu semne slabe de reintoarcere a fluxurilor de capital. Rambursarea acestor imprumuturi va afecta, la randul ei, activitatea economica", considera Gillian Edgeworth, director pentru pietele emergente in cadrul UniCredit.

Ultima prognoza a UniCredit pentru economia Romaniei vizeaza o scadere de 2,5% pentru 2010, ceea ce situeaza banca in tabara pesimistilor, alaturi de Erste sau Raiffeisen, care prevad o restrangere a PIB cu 3%. Estimarea FMI, insusita de autoritati, are in vedere o scadere de 1,9%.

"Balanta de cont curent se deterioreaza din cauza remiterilor mai mici ale lucratorilor din strainatate si a reducerii investitiilor straine directe. Coreland aceasta cu efectele politice problematice ale masurilor de austeritate, ramanem prudenti asupra perspectivei ratingului si a celei privind cursul de schimb", apreciaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Pentru 2011, banca se asteapta la o crestere economica de 1,7%, sub performanta regiunii, si la un curs mediu de schimb de 4,30 lei/euro, fata de 4,20 lei/euro in acest an. Investitiile straine directe ar urma sa ajunga la 4,9 miliarde de euro, acelasi nivel din 2009 (fata de 3,6 miliarde in 2010). Deficitul de cont curent ar creste usor, de la 6,3% la 6,4% din PIB, in timp ce deficitul bugetar s-ar reduce de la 7% la 5% din PIB.

ATENTIE LA 2013

Platile in contul programelor de finantare cu FMI nu vor depasi nici anul acesta, nici la anul 0,3% din PIB in Romania, insa vor creste substantial in anii urmatori, pana la un maxim de aproape 3% din PIB in 2013. Si pentru Ungaria, Letonia, Serbia si Islanda, varful platilor catre FMI, ca pondere in PIB, este prevazut sa aiba loc in 2013.

In aceste conditii, estimeaza grupul italian, tranzitia cea mai putin dureroasa ar putea s-o asigure rostogolirea datoriilor, sub forma reinnoirii acordurilor cu FMI intr-o forma sau alta. "Aceasta nu inseamna in mod necesar folosirea unor fonduri noi de la FMI, ci evolutia spre programe de tip preventiv, care ar facilita o renegociere a platilor daca ea va fi necesara", precizeaza Gillian Edgeworth.

Pe plan intern, un astfel de context inseamna ca nu se profileaza presiuni inflationiste generate de cresterea cererii, iar ca atare, nici banca centrala nu are motive sa ridice dobanda. "In cazul unor eventuale presiuni pe curs care ar deveni semnificative, este de asteptat ca Ungaria si Romania sa recurga la interventii in piata in primul rand, pentru a limita deprecierea monedei, si abia in al doilea rand sa majoreze dobanda cheie."

In acelasi timp, daca guvernele din aceste tari vor face progrese in reforma fiscala, spre sfarsitul anului viitor ar putea fi de asteptat reduceri moderate ale ratei dobanzii, adauga Edgeworth. Pentru Romania, aceasta ar insemna o scadere de la 6,25% la 5%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
datorii,
FMI,
UniCredit,
recesiune,
dobanda,
inflatie
/analize/servicii-financiare/romania-in-cerc-vicios-indatorarea-la-fmi-va-ingreuna-redresarea-economica-in-urmatorii-cinci-ani-unicredit-7481589
7481589
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.