Raiffeisen: A stimula cu orice pret cresterea economica, prin reducerea taxelor – "cel mai rau lucru posibil"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 octombrie 2010 16 afişări

Guvernul nu-si poate permite in acest moment nici sa majoreze cheltuielile publice, nici sa reduca taxele pentru a readuce economia la crestere, iar a forta cresterea pe termen scurt cu orice pret ar fi "cel mai rau lucru posibil", apreciaza analistii Raiffeisen Bank Romania.

Analistii Raiffeisen Bank Romania - intre care economistul-sef al bancii, Ionut Dumitru, care este si presedintele Consiliului Fiscal - sustin ca Guvernul nu are marja de manevra ca sa poata stimula astfel economia, din cauza dificultatii de a finanta deficitul de cont curent si deficitul bugetar. In schimb, statul ar trebui sa se concentreze acum pe reformele structurale si imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice. "A merge inainte cu programul de consolidare fiscala este singura optiune in acest moment, iar a nu face aceasta ar putea agrava recesiunea si ar face redresarea economica si mai grea."

In ultimul timp au aparut voci care cer majorarea deficitului bugetar si cresterea cheltuielilor (PSD, dar si reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini, care au sugerat renegocierea acordului cu FMI, ca sa permita Guvernului sa aloce mai multi bani pentru investitii in infrastructura la anul). Alte sugestii privesc reducerea taxelor, in acest sens existand un proiect de lege al senatorului Iulian Urban (PDL), semnat de alti 23 de membri ai partidului, care prevede reducerea cotei unice la 10% si care a trecut la 5 octombrie prin Comisia de buget-finante.

Pe de o parte, spun analistii Raiffeisen, Romania nu-si poate permite un deficit bugetar mai mare, intr-un moment cand toate tarile UE sunt concentrate pe reducerea rapida a deficitelor lor. "Romania nu poate face exceptie; ar fi dificil de finantat un deficit mare cand aversiunea la risc a investitorilor fata de tarile cu deficite mari este la cote inalte."

Pe de alta parte, deficitul bugetar mare ridica problema in ce masura este tara capabila sa finanteze nivelul actual al deficitului de cont curent, aflat acum 6% din PIB. Fluxurile nete de capital strain privat s-au ridicat doar la 3,8 miliarde de euro in iulie 2009 - iulie 2010, in timp ce deficitul de cont curent a fost de 6,2 miliarde, ceea ce inseamna ca Romania are nevoie de capital suplimentar, fie de la investitori privati, fie din noi imprumuturi de la institutiile internationale. Acestea din urma au asigurat pana acum grosul finantarii (6,5 miliarde in iulie 2009 - iulie 2010).

Raiffeisen considera ca Romania nu are nevoie neaparat sa imprumute alti bani de la FMI sau UE, intrucat ar putea acoperi temporar deficitul de finantare din rezerva valutara de la BNR, aflata la un nivel foarte inalt (8,7 luni de importuri). Dar aceasta solutie functioneaza numai daca va continua consolidarea fiscala, astfel incat statul sa convinga pietele externe ca acest deficit de finantare nu se va prelungi pe termen mediu si lung - cu alte cuvinte, ca Romania merita sa fie o destinatie de investitii.

Daca planul Guvernului de consolidare fiscala esueaza, atunci consumul si investitiile in sectorul privat se vor reduce, iar consecinta va fi ca inflatia va creste si leul se va deprecia drastic, ceea ce va sili Romania sa apeleze la noi linii de credit de la FMI si UE.

Raiffeisen Bank Romania estimeaza pentru 2010 o scadere a PIB cu 3%, urmata de o crestere cu 2% in 2011. Inflatia va ajunge la anul la 4,5%, dupa ce va termina anul in curs la 8,2%. Deficitul bugetar ar urma sa se reduca de la 7,2% la 5,2% din PIB, iar cel de cont curent sa se adanceasca de la 7% la 8,8%, pe seama cresterii dezechilibrului din balanta comerciala.

Banca prevede pentru anul viitor investitii straine directe de 4,4 miliarde de euro, in crestere de la 3,3 miliarde in acest an. Somajul ar urma sa ramana insa la acelasi nivel - 8,3%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/raiffeisen-a-stimula-cu-orice-pret-cresterea-economica-prin-reducerea-taxelor-cel-mai-rau-lucru-posibil-7482679
7482679
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.