Profil de investitor: De profesie jurist, investesc la bursă în companii pe care le înţeleg

Autor: Tibi Oprea Postat la 31 martie 2022 339 afişări

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate experienţele lor sunt adunate într-o serie de materiale găzduită de Business Magazin. De profesie jurist, Emilia Bocăneţ îşi împărtăşeşte experienţa în piaţa de capital.

„Investesc part-time şi pentru moment îmi doresc să continui să îmbin jobul cu investiţiile. Obiectivul meu sunt investiţiile pe termen lung, motiv pentru care tranzacţionez de câteva ori pe an. În rest, verific platforma la deschiderea şi la închiderea Bursei, analizez rezultatele publicate de companiile care prezintă interes pentru mine şi urmăresc ştirile din presa de specialitate”, spune Emilia Bocăneţ.

De aproximativ doi ani şi jumătate, Emilia lucrează la o companie privată din domeniul proiectelor pe fonduri europene. Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în cadrul căreia a terminat şi un master în Dreptul muncii. De asemenea, a absolvit un master în Protecţia infrastructurilor critice la Universitatea Naţională de Apărare Carol I.


PROFIL DE INVESTITOR

 NUME: Emilia Bocăneţ

► VÂRSTĂ: 27 de ani

► PROFESIE: jurist

► OCUPAŢIE: consilier juridic

► INVESTEŞTE: part-time


În vârstă de 27 de ani, Emilia a început să investească în martie 2021, când dobânzile pentru conturile de economii şi depozite bancare au început să scadă şi şi-a dat seama că astfel banii îşi pierd din valoare. A intrat în piaţă cu 3.000 de lei, suma minimă necesară deschiderii unui cont de tranzacţionare la brokerul pe care l-a ales.

„Toată procedură se desfăşoară online, chiar şi doar de pe un smartphone, documentele sunt verificate în maximum 2-3 zile, apoi poţi începe să tranzacţionezi”, adaugă ea.

Cu primii bani din cont a cumpărat acţiuni SafeTech Innovations, companie de securitate cibernetică recent listată pe piaţa AeRO, şi la Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România. Ulterior, randamentele investiţiilor au determinat-o să lichideze toate depozitele bancare şi să redirecţioneze banii în acţiuni.

„Investesc doar pe Bursa de la Bucureşti şi am în portofoliu doar acţiuni. Anul acesta am început să investesc pasiv şi în ETF-ul BET Patria-Tradeville. Mi-am propus să investesc lunar o sumă de bani în acest ETF, pentru că pe termen lung mi se pare o idee bună de a diminua riscurile, in special pentru un investitor la început de drum”, mai spune Emilia.

Pe lângă ETF, investitoarea mai deţine astăzi acţiuni la două companii de pe piaţa principală a bursei locale – Banca Transilvania şi One United Properties şi două companii listate pe AeRO – SafeTech şi Simtel Team.

„Strategia mea se axează pe două paliere. Pe de o parte, fac investiţii în companii pe care eu le consider cu potenţial de creştere, fiind lideri în sectorul lor de activitate, iar pe de altă parte, fac investiţii pasive în ETF. Pentru că anul acesta mă aştept la scăderi pe Bursă, am păstrat un cash de 5% pentru oportunităţi, iar pe lângă cash-ul disponibil, transfer lunar o parte din salariu pentru achiziţia ETF”, continuă Emilia Bocăneţ.

Cele mai mari deţineri rămân la companiile în care a investit prima dată. În cazul One United Properties, a participat la Oferta Publică Iniţială de vânzare de acţiuni, prin care dezvoltatorul a atras 260 mil. lei de la investitori.

Acţiunile ONE i-au adus şi cel mai mare randament în 2021, investitoarea reuşind să încheie anul cu un plus de circa 20% pe portofoliu.

„În primul rând, urmăresc companii din domenii pe care le înţeleg. Analizez rezultatele lor financiare, politica de recompensare a acţionarilor prin dividende şi/sau acţiuni gratuite. Un alt aspect pe care îl iau în calcul este modul în care compania comunică cu investitorii, prin rapoartele curente transmise sau diverse evenimente organizate, cum ar fi Ziua investitorului”, afirmă ea.

Emilia a început să investească pentru că şi-a dorit o sursă suplimentară de venit pe lângă salariu, iar în cele aproape 12 luni care s-au scurs de când este în piaţă, singurele scăderi mai puternice pe care le-a prins au fost cele de anul acesta, cauzate de conflictul militar din Ucraina, dar care i-au oferit ocazia să îşi mărească expunerea pe emitentul One.

„Mă aştept la volatilitate în continuare. Anul acesta voi urma aceeaşi strategie, respectiv voi achiziţiona constant ETF-ul BET şi voi investi, în funcţie de oportunităţi, în acţiuni ale companiilor cu potenţial din punctul meu de vedere”, spune Emilia Bocăneţ.

Întrebată ce îi lipseşte pieţei de capital locale, ea consideră că ar putea fi atraşi mai mulţi investitori şi spune că orice persoană care are o sumă de bani economisiţi ar trebui să îi pună la treabă.

Totodată, şi-ar dori ca mai mulţi antreprenori să-şi finanţeze creşterea afacerilor la Bursă şi ar vrea să investească în companii româneşti precum eMAG, Musette sau 5 To Go.

„Aş recomanda oricui să înceapă cu acţiuni la companii care îi sunt cunoscute, cu care interacţionează în viaţa de zi cu zi. De exemplu, dacă are card la Banca Transilvania, poate începe cu acţiuni TLV. De asemenea, l-aş sfătui să nu se lase intimidat de eventualele scăderi, să le considere oportunităţi de acumulare pe termen lung şi să aibă răbdare”, încheie Emilia Bocăneţ.

Dicţionarul investitorului:

Œ Un ETF (exchange-traded fund) este un fond deschis de investiţii listat pe o Bursă de valori care urmăreşte evoluţia unui activ suport şi care, la fel ca în cazul acţiunilor, are un simbol propriu sub care se tranzacţionează. Acestea oferă posibilitatea obţinerii unei expuneri diversificate şi instantanee pe o anumită piaţă, regiune geografică sau clasă de active prin intermediul unui singur instrument şi a unei singure operaţiuni. În rândul ETF-urilor regăsim cel mai des politici de investiţie care urmăresc evoluţia unui indice de acţiuni, dar şi a unui coş de acţiuni, a uneia sau mai multor mărfuri ori a altui tip de active definite prin prospect. Cu alte cuvinte, ETF-urile permit unui investitor să cumpere sau să vândă un grup de valori mobiliare fără a fi nevoie să cumpere sau să vândă fiecare componentă individual. ETF-urile au fost create pentru prima dată în anii ‘90 ca un produs de investiţii pentru cei care nu mai vor să investească în fonduri mutuale.

 Investiţiile pasive sunt cele în care investitorii urmăresc să realizeze profituri pe o perioadă lungă de timp fără a profita de mişcările de preţ pe termen scurt. Investitorii pasivi au, în general, o strategie cu un grad mai scăzut de risc şi tranzacţionează mai rar, lunar, trimestrial, semestrial etc. Pentru diminuarea riscurilor, aceştia preferă o alocare diversificată a investiţiilor şi instrumente de investiţii pasive, precum ETF-uri, fonduri mutuale, obligaţiuni, metale preţioase sau titluri de stat.

Ž Investiţiile active se referă la cumpărarea şi vânzarea frecventă a valorilor mobiliare pentru a obţine profituri rapide şi mai mari. Investitorii activi monitorizează permanent mişcările cotaţiilor şi de obicei nu se uită la condiţiile economice pe termen lung. Totuşi, investiţia activă nu este acelaşi lucru cu tradingul, adică investiţiile pe termen scurt şi foarte scurt, acesta fiind rezervat traderilor profesionişti. Investitorii activi urmăresc trenduri, participă la IPO-uri şi plasamente private, la corecţii ale pieţelor şi cumpără active lovite de anumite situaţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Profil de investitor,
bursa,
investitii,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.