Presedintele BCE: Nu avem de-a face cu un atac contra monedei euro

Postat la 16 mai 2010 8 afişări

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca turbulentele de pe pietele financiare reflecta o problema de credibilitate a unora dintre statele zonei euro si nu un atac speculativ contra monedei europene, pe care a calificat-o drept "o moneda care inspira incredere".

"O moneda care isi mentine valoarea in acord cu definitia sa de stabilitate a preturilor - cu o rata anuala a inflatiei sub 2% in zona euro timp de aproape 12 ani - este o moneda care inspira incredere", a spus Trichet, intr-un interviu pentru Der Spiegel.

Este limpede ca din septembrie 2008 incoace "ne-am confruntat cu cea mai dificila situatie de la al Doilea Razboi Mondial, poate chiar de la Primul Razboi Mondial. Am trait si traim vremuri realmente dramatice", afirma presedintele BCE. Problema este insa a majoritatii statelor industrializate, nu numai a zonei euro: "In G7, cele mai mari economii au deficite fiscale anuale de circa 10% din PIB, iar in zona euro, media deficitului este de 7% din PIB". In aceste conditii, pietele financiare si-au concentrat presiunea pe Grecia, considerata veriga cea mai slaba, inclusiv din cauza faptului ca statul grec a prezentat "la un moment dat" statistici incorecte.

In logica lui Trichet, asadar, "nu avem de-a face cu un atac contra euro" din partea speculatorilor, ci cu o problema a statelor indisciplinate fiscal, cu consecinte asupra stabilitatii financiare a zonei euro, si depinde de acestea sa-si puna finantele in ordine cat mai rapid, "pentru ca acum sunt constiente care e miza". El a exclus o iesire a Greciei sau a oricarui alt stat din eurozona, apreciind insa ca este nevoie de "un salt cuantic" in guvernarea zonei euro, cu ameliorari majore in politicile fiscale ale statelor si un sistem de monitorizari reciproce si sanctiuni contra celor care nu respecta regulile comune in materie de buget si datorie publica.

Cat despre fondurile speculative care au pariat contra statelor membre ale eurozonei, ele "sunt o problema majora, care trebuie abordata la nivel global", adauga seful BCE, precizand ca "daca ne facem treaba corect", statele n-ar trebui sa fie vulnerabile la speculatiile de pe pietele financiare.

In tranzactiile de vineri, euro a atins un nou record negativ, coborand pana la 1,23 dolari/euro, minimul din ultimele 19 luni, in special din cauza scepticismului pietelor in legatura cu aplicabilitatea masurilor de austeritate fiscala din Grecia, Spania si Portugalia.

BCE NU E TIPARNITA DE BANI

Din punct de vedere tehnic, Trichet a comparat interventia BCE de saptamana trecuta pe pietele financiare, prin cumpararea de obligatiuni guvernamentale pentru a preveni o criza de lichiditate, cu cea din august 2007, cand banca a decis sa injecteze pe piata monetara lichiditati in valoare de 95 miliarde de euro, si cu cea din septembrie 2008, de dupa falimentul Lehman Brothers.

Referindu-se la zilele de 7 si 8 mai 2010, cand escaladarea dobanzilor la obligatiunile guvernamentale si situatia de pe piata interbancara semnalau extinderea tensiunilor create de criza greceasca, Trichet a spus ca "o serie de piete nu mai functionau corect; a fost intrucatva ca situatia din septembrie 2008, dupa falimentul Lehman Brothers".

Asa se explica faptul ca, daca la 6 mai Trichet declara in conferinta de presa ca nici macar nu s-a discutat in conducerea bancii ideea de a interveni direct pe piata ca sa asigure lichiditati, la 9 mai viziunea BCE se schimbase radical si banca anunta un program de achizitie de titluri emise de statele eurozonei. Pe parcursul saptamanii respective, investitorii au asteptat o decizie de interventie a BCE, similara cu cea a Rezervei Federale a SUA in 2008, cand criza de neincredere ulterioara falimentului Lehman Brothers a blocat creditarea pe piata interbancara.

Presedintele BCE a insistat insa ca actiunea de acum a bancii sale este complet diferita fata de ceea ce au facut atunci Rezerva Federala si Banca Angliei, care s-au angajat intr-o politica de "relaxare cantitativa" (quantitative easing), adica de cumparare a obligatiunilor suverane pentru a furniza cat mai multa lichiditate posibil pe piata. "Lichiditatea suplimentara pe care o oferim noi acum prin cumpararea de obligatiuni suverane va fi retrasa de pe piata", a declarat bancherul pentru ziarul german Handelsblatt, explicand ca va face aceasta prin intermediul unor licitatii de depozite la termen - modalitate clasica de sterilizare a lichiditatii de catre o banca centrala.

Trichet a subliniat ca absorbirea ulterioara a lichiditatilor de catre BCE are ca scop mentinerea inflatiei sub control, raspunzand astfel criticilor din ultimele zile, conform carora interventia directa pe piata a bancii ar urmari combaterea presiunilor speculative prin tiparirea de bani, cu pretul cresterii inflatiei. "Eu sustin politica unei monede puternice. Inflatia este distructiva pentru societati si pentru democratie. Inflatia este un impozit asupra celor saraci si slabi. Aceasta e convingerea mea ferma."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bce,
trichet,
zona euro,
grecia,
inflatie
/analize/servicii-financiare/presedintele-bce-nu-avem-de-a-face-cu-un-atac-contra-monedei-euro-6124473
6124473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.