Pietele adulmeca scenariul "Lehman Brothers II" in cazul Greciei, euro cade din nou

Postat la 07 mai 2010 16 afişări

Euro a continuat sa scada, de data aceasta pana la minimul ultimelor 14 luni, atingand in cursul tranzactiilor de la New York 1,2690 dolari. Explicatia tine in mare parte de dezamagirea investitorilor, care si-ar fi dorit ca Banca Centrala Europeana sa reactioneze mult mai ferm la riscul de contagiune al crizei din Grecia.

Banca Centrala Europeana a mentinut rata dobanzii la 1%, dupa cum era de asteptat, dar presedintele Jean-Claude Trichet n-a vorbit la conferinta de presa de joi despre subiectul cel mai discutat al zilei - daca BCE va anunta ca e dispusa sa cumpere sau nu de pe piata secundara obligatiuni guvernamentale emise de statele zonei euro in caz ca ar aparea probleme de lichiditate, urmand adica exemplul Rezervei Federale dupa criza Lehman Brothers din 2008. Mai mult, Trichet a spus ca nici macar nu s-a discutat subiectul in consiliul BCE.

Investitorii au vehiculat insistent tema comparatiei intre Rezerva Federala a SUA in 2008 in cazul Lehman Brothers si BCE acum in cazul Greciei, cu concluzia ca BCE ar trebui sa ia neintarziat masuri de a impiedica dezastrul in loc sa astepte ca el sa se produca. "Bine, pana acum nu e chiar Lehman Brothers, dar pietele stiu ce se intampla intr-un scenariu ca asta si se pare ca se pregatesc pentru ce e mai rau", a spus un manager de fond din Londra. "Iar sectorul financiar, bancile sufera cel mai mult, ceea ce sugereaza ca pietele s-ar putea trezi cu o criza de lichiditate: problema e ca nimeni nu vrea sa cumpere aceste active."

Deocamdata, chiar si analisti in mod obisnuit sceptici, cum sunt cei ai Danske Bank, notau intr-un raport de ieri ca "situatia de pe piata nu este in nici un caz aproape de ceea ce s-a intamplat dupa Lehman Brothers in 2008, asa incat ratiunea de a uza de instrumente monetare pentru rezolvarea unor probleme fiscale este prematura".

Trichet a fost insa oricum sub tirul criticilor toata saptamana, desi cu argumente opuse. Dupa ce a anuntat ca in cazul Greciei va permite o derogare de la regulile BCE potrivit carora banca nu are voie sa foloseasca drept colateral active cu rating "junk", unii au fost de parere ca asa submineaza credibilitatea BCE, fiindca accepta active fara valoare, in timp ce altii, dimpotriva, l-au acuzat ca nu e suficient de proactiv in privinta altor posibile derogari similare, presupunand ca agentiile coboara si ratingul altor tari din zona euro.

Ziua de joi a adus si o declaratie oficiala de la sediul FMI menita sa calmeze pietele. "Se poate spune ca temerile (fata de un faliment al Greciei) sunt exagerate", a spus Caroline Atkinson, sefa departamentului de relatii externe al FMI. "FMI a pus la punct un pachet de suport financiar care va oferi Greciei posibilitatea sa stea in afara pietelor financiare timp de 18 luni, pana in 2012", a declarat Atkinson. Problema e ca multi investitori interpreteaza tocmai aceasta protejare a Greciei drept o recunoastere de facto a falimentului, din moment ce daca ar dori sa se imprumute de pe piete, costurile cerute de speculatori ar fi prohibitive pentru statul grec.

Cea mai interesanta reactie i-a apartinut insa cancelarului german Angela Merkel, care a acuzat deschis bancile si investitorii de "perfidia" cu care amplifica problemele Greciei. "Speculatorii sunt adversarii nostri", a spus Merkel, la un forum de la Berlin pe tema viitorului UE. "Mai intai bancile vin si cer ajutorul statelor, iar acum speculeaza contra datoriilor guvernamentale. Gasesc ca asta e perfid."

Cancelarul german este printre sustinatorii ideii ca Europa ar avea nevoie de o agentie proprie de rating, care sa contracareze dominatia marilor agentii americane, ca si al ideii ca ar trebui sa se interzica tranzactiile cu produse derivate de tipul CDS, folosite curent de investitorii care castiga de pe urma problemelor fiscale si economice ale tarilor europene.

Vineri, membrii Eurogrupului se reunesc la Bruxelles, ca sa finalizeze oficial planul de sustinere a Greciei prin pachetul de credite in valoare de 110 miliarde de euro. Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a declarat ca "mesajul sefilor de state si de guverne ai Eurogrupului ar trebui sa fie clar. Si va fi clar. Facem ceea ce este necesar - pe toate fronturile".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Grecia,
Trichet,
BCE,
zona euro,
Lehman Brothers
/analize/servicii-financiare/pietele-adulmeca-scenariul-lehman-brothers-ii-in-cazul-greciei-euro-cade-din-nou-6097702
6097702
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.