OTP Bank: Nu asteptam o ameliorare a situatiei creditelor restante inainte de a doua jumatate a lui 2011

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 noiembrie 2010 61 afişări

Dintre filialele din strainatate ale grupului financiar ungar OTP, Romania este singura pentru care grupul considera ca perspectiva s-a inrautatit; pentru Ucraina, Bulgaria, Muntenegru, Croatia, Serbia, Rusia si Slovacia, OTP asteapta fie o imbunatatire, fie o stabilizare a situatiei economice in urmatoarele luni.

"Situatia macroeconomica din Romania ramane nefavorabila, deficitul bugetar va depasi plafonul initial de 6,8%, atingand in acest an 7%, iar Guvernul este sub presiune constanta din partea Parlamentului si a opiniei publice din cauza masurilor de restrangere bugetara", se arata in raportul preliminar al grupului OTP cu rezultatele financiare la noua luni.

"Ponderea creditelor neperformante creste la nivelul intregului sistem bancar si nu este de asteptat nicio imbunatatire inainte de a doua jumatate a anului viitor", noteaza autorii raportului, mentionand ca singur semn bun faptul ca acordul cu FMI asigura "totusi" refinantarea datoriilor Romaniei.

OTP considera ca, daca deteriorarea portofoliului de credite s-a legat in 2009 de majorarea provizioanelor de risc si de situatia economica marcata de somajul in crestere, anul acesta in prim-plan a fost cursul valutar. "Aceasta s-a vazut si in cazul creditelor ipotecare din Ungaria, in conditiile unui curs volatil al forintului, ca si in cazul Romaniei, unde atat situatia macro dezamagitoare, cat si deprecierea leului si-au spus cuvantul."

In ciuda "imbunatatirii conditiilor macroeconomice in toate tarile unde OTP opereaza, cu exceptia Romaniei", deprecierea forintului a dus la degradarea calitatii portofoliului de credite, ceea ce a facut necesara la nivelul grupului constituirea unor provizioane de risc de 204 miliarde de forinti in primele noua luni (peste 740 mil. euro), cu 12% mai mari decat in aceeasi perioada a lui 2009.

OTP BANK ROMANIA, PE PIERDERE

Pierderile cumulate la noua luni ale OTP Bank Romania s-au ridicat la 4,2 miliarde de forinti (cca 15 mil. euro), comparativ cu un profit de 752 de milioane de forinti in ianuarie-septembrie 2009, in conditiile in care costul riscului aproape s-a triplat, arata raportul bancii. O astfel de evolutie negativa nu a putut fi contracarata de performanta profitului operational, care a crescut cu 36% fata de aceeasi perioada din 2009, la 6,6 miliarde de forinti.

Totusi, desi calitatea portofoliului de credite s-a inrautatit pe parcursul anului, in special din cauza creditelor catre companii in trimestrul al doilea si a creditelor ipotecare in trimestrul al treilea, ponderea creditelor restante peste 90 de zile, de 9,6%, ramane mai buna decat media la nivelul grupului. Cresterea rapida a depozitelor a dus, de asemenea, la scaderea cu 32% a raportului dintre credite si depozite, la 287%. "Mediul economic defavorabil creste riscul unor noi dezechilibre in urmatoarele trimestre, insa conducerea bancii incearca sa contracareze aceasta printr-un control stringent al costurilor si prin rationalizarea in continuare a numarului de angajati."

Provizioanele pentru posibile pierderi s-au majorat cu 190%, la 10,75 miliarde de forinti (peste 36 mil. euro), in timp ce cheltuielile de operare au scazut cu 1%. Activele au crescut cu 8%, la 393,8 miliarde de forinti.

Banca noteaza, de asemenea, ca la majoritatea filialelor din strainatate, inclusiv in Romania, veniturile din comisioane si dobanzi au crescut. In cazul OTP Bank Romania, venitul net din dobanzi a crescut cu 12%, la 13 miliarde de forinti, iar cel din taxe si comisioane cu 24%, la 1,83 miliarde de forinti.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/otp-bank-nu-asteptam-o-ameliorare-a-situatiei-creditelor-restante-inainte-de-a-doua-jumatate-a-lui-2011-7733676
7733676
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.