Instabilitatea politica, adancirea recesiunii si coruptia - cele mai importante riscuri pentru Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 decembrie 2010 26 afişări

Fragilitatea coalitiei de guvernamant confruntate cu atacurile opozitiei, blocarea reformelor prin actiuni sindicale, intarzierea redresarii economiei si coruptia sunt principalele riscuri avute in vedere de investitori in privinta Romaniei.

Agentia Reuters noteaza ca, dupa ce Guvernul a recurs la taieri de cheltuieli si la cresterea TVA pentru a tine sub control deficitul bugetar, FMI a comunicat ca nu mai e nevoie de schimbari majore in politicile statului, astfel incat, daca bugetul pentru 2011 va fi aprobat in decembrie, urmatoarea transa de imprumut va fi deblocata la inceputul lui ianuarie.

In acest context, investitorii isi pun problema daca Guvernul va reusi sa treaca prin Parlament legea salarizarii si reforma pensiilor pana la sfarsitul anului si sa se incadreze in tinta de deficit fiscal de 6,8% din PIB, pentru a obtine urmatoarea transa de finantare de la FMI.

POLITICA. Dupa ce a rezistat la limita celor doua motiuni de cenzura din acest an, este de asteptat ca guvernul Boc sa se confrunte cu noi incercari din partea opozitiei de a-l rasturna de la putere prin alte motiuni si exista riscul ca, daca tensiunile vor provoca o criza politica, pietele financiare sa penalizeze Romania, marind dobanzile cerute pentru a imprumuta statul.

In acelasi timp, partenerii de coalitie, mai ales UNPR, ar putea decide sa-si retraga sprijinul pentru Guvern, ceea ce va periclita ori va intarzia adoptarea in Parlament a legilor de reforma.

ECONOMIE. Perspectiva iesirii din recesiune la anul, dupa o scadere a PIB cu circa 2% estimata de FMI pentru 2010, este afectata de insuficienta investitiilor straine, care au scazut la 1,8 miliarde de euro in prima jumatate a anului, de la 2,6 miliarde cu un an in urma, precum si de prabusirea pietei imobiliare.

Intrebarile care se pun, din unghiul investitorilor, sunt legate de politica monetara (daca BNR va incepe sau nu sa inaspreasca politica monetara din cauza temerilor ca efectele majorarii TVA vor stimula inflatia) si de impactul preturilor (daca scumpirile din economie vor intarzia redresarea economiei).

In acelasi timp, investitorii raman atenti la orice semn ca bancile grecesti ar putea intentiona sa-si restranga expunerea pe Romania, din cauza presiunilor legate de propriile bilanturi contabile. Romania a imprumutat circa 19 miliarde de euro de la bancile grecesti, arata Reuters - echivalentul a circa 14% din PIB.

SOCIETATE. Desi protestele sindicale din septembrie si octombrie au adunat mai putini oameni decat cel din mai si n-au influentat pietele financiare, intrebarea este daca sindicatele pot sau nu sa-si mobilizeze membrii astfel incat sa provoace greve care sa dureze mai mult de o zi.

Actiunile de genul mitingurilor de pana acum n-au impact asupra pietelor, insa o greva generala prelungita - posibila, daca resentimentul popular creste - ar mari presiunea asupra Guvernului si a finantelor publice, influentand capacitatea de finantare externa.

JUSTITIE. Reuters aminteste, in fine, ca Romania este pe locul al treilea in topul perceptiei privind coruptia in randul tarilor UE, iar esecul luptei cu coruptia reprezinta un risc la adresa eficientei masurilor de austeritate si a acordului cu FMI - ambele vitale pentru redresarea economica si pentru increderea investitorilor.

Intrebarea este daca va exista sau nu in viitorul apropiat un caz de condamnare a unui inalt functionar public pentru coruptie, ceea ce ar fi un semnal important ca autoritatile au succes in combaterea coruptiei. O astfel de condamnare n-ar duce, pe termen scurt, la vreo modificare a pretului activelor romanesti, dar ar fi un semn ca Romania devine un loc mai bun pentru a face afaceri.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/instabilitatea-politica-adancirea-recesiunii-si-coruptia-cele-mai-importante-riscuri-pentru-romania-7770956
7770956
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.