Germania, locomotiva economica a Europei sau poveste izolata de succes?

Postat la 19 august 2010 62 afişări

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a revizuit substantial prognoza de crestere economica a tarii pentru 2010, la 3%, fata de 1,9%, cat prevedea in iunie. Ce se va intampla insa la anul? Deutsche Bank se asteapta la o incetinire a cresterii in 2011, pana la 1,5%.

Anul trecut, PIB a scazut cu 4,7%, insa redresarea va fi atat de rapida, incat va deveni comparabila cu recordul de crestere din 2006, de 3,4%, considera Bundesbank. Imbunatatirea nivelului de ocupare a fortei de munca va stimula consumul, iar statul va putea reduce deficitul fiscal mai rapid decat prevazuse, "probabil la mai putin de 5% din PIB".

Raportul Bundesbank pe luna august vine dupa recenta statistica pe trimestrul al doilea, care a relevat o crestere a PIB de 2,2% fata de trimestrul anterior (4,1% fata de aprilie-iunie 2009), cea mai mare din 1990 incoace. Banca sustine ca mai mult de jumatate din caderea productiei ca efect al crizei a fost recuperata, gratie "conditiilor favorabile atat pe plan intern, cat si extern", care au facut ca Germania sa redevina locomotiva economica a Europei.

Exista insa mai multe semne de intrebare asupra acestui optimism. Unul ar fi ca Germania este vazuta de multi analisti ca o poveste izolata de succes in ansamblul zonei euro, nu ca o locomotiva, atata vreme cat tari ca Irlanda, Portugalia, Grecia sau Spania continua sa fie taxate de investitori prin randamente mult mai inalte decat cele pentru obligatiunile germane, din cauza problemelor structurale nerezolvate din economiile lor. Obligatiunile pe zece ani ale Spaniei, de pilda, se tranzactioneaza la peste 1,5% peste nivelul celor germane, in timp ce inainte de criza aveau cam acelasi nivel de dobanda.

CRESTERE DE DOAR 1,5% LA ANUL

Pe de alta parte, intr-o nota publicata recent, insasi Deutsche Bank ridica semne de intrebare asupra durabilitatii acestei cresteri a PIB rezultate aproape exclusiv din exporturi catre tari capabile sa absoarba exporturile respective si din stimulente acordate de stat pentru angajarea de personal si pentru anumite industrii.

Deutsche Bank, care estima inca de la inceputul anului ca in 2010 economia germana va creste cu 2%, iar acum este chiar mai optimista decat Bundesbank, prevazand o crestere de 3,5%, atrage atentia ca ambele motoare - exporturile si stimulentele prin investitii cu bani de la stat - isi vor epuiza forta de turatie spre sfarsitul lui 2010 si pe parcursul lui 2011. Indicele achizitiilor in industria prelucratoare, considerat relevant pentru perspectiva economiei, scade de cateva luni incoace in tari ca Franta sau Marea Britanie, parteneri comerciali majori ai Germaniei, ca si in SUA si China. Masurile de austeritate bugetara luate in mai toate tarile europene, inclusiv in Germania, vor sfarsi la randul lor prin a afecta nivelul cererii, mai ales ca noi programe de stimulare a unor sectoare industriale, a consumului ori a ocuparii fortei de munca sunt excluse, in ciuda avertismentelor SUA ca fara noi programe de stimulare din partea guvernelor, economia globala risca un al doilea val de recesiune.

Deutsche Bank prevede, asadar, ca fata de o majorare de 12% a exporturilor asteptata pentru acest an, la anul nu va mai fi spatiu decat pentru 6%, iar economia in ansamblu va reusi doar o crestere de 1,5%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/germania-locomotiva-economica-a-europei-sau-poveste-izolata-de-succes-6971952
6971952
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.