Consiliul Fiscal catre Guvern: Platiti datoriile restante catre firmele private!

Postat la 16 august 2010 21 afişări

Guvernul a evaluat mult prea optimist veniturile in raport cu cheltuielile, dupa cat se vede din executia bugetului pe primele sase luni ale anului, grevata de evaziune fiscala si de cresterea datoriilor restante ale statului fata de firmele private, apreciaza membrii Consiliului Fiscal.

Discrepanta dintre obiective si ce s-a incasat de fapt nu se explica numai prin evolutia sub asteptari a economiei, ci indica o crestere a evaziunii fiscale, "foarte evidenta in special in cazul accizelor". Majorarea accizelor si deprecierea leului ar fi justificat o crestere a incasarilor la buget, insa daca in primul semestru din 2009 s-au incasat din accize 6,94 miliarde de lei, in prima jumatate a lui 2010 cresterea a fost aproape nesemnificativa, la 7,04 milioane de lei.

In privinta cheltuielilor, documentele Guvernului arata ca au fost subevaluate mai ales capitolele de subventii si transferuri sociale, in special pensii, intrucat de la bun inceput s-a construit un buget de asigurari sociale cu o ipoteza nerealista - un numar de pensionari mediu de 4,69 milioane si o pensie medie de 701,2 lei, desi cifrele din decembrie 2009 indicau un numar de pensionari de 4,74 milioane si o pensie medie de 734 de lei. Cheltuielile totale cu asistenta sociala au crescut, in de la 31,11 miliarde de lei la 34,93 miliarde.

Cat priveste cheltuielile de capital, acestea au fost mentinute mult sub estimarile initiale, in numele incadrarii in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI, "insa cu impact negativ asupra activitatii economice". Cheltuielile de capital au fost reduse, de la 7,97 miliarde de lei in prima jumatate a anului trecut la 6,18 miliarde in semestrul I 2010.

Romania s-a incadrat in tinta de deficit convenita (18,07 miliarde de lei, fata de o limita de 18,2 miliarde) nu numai prin reducerea cheltuielilor de capital, ci si prin cresterea arieratelor - restantele de plata catre companii, releva analiza Consiliului Fiscal, semnata de presedintele institutiei, Ionut Dumitru. Intarzierile la plata de peste 90 de zile au crescut de la 1,578 miliarde de lei la sfarsitul lui 2009 la 1.847 miliarde la 30 iunie, ceea ce, in ritmul actual, va sili Guvernul sa ceara o noua derogare de la FMI pentru criteriul arieratelor si va avea un efect negativ, de bumerang, asupra veniturilor la buget si a redresarii economice. Prin urmare, Consiliul "recomanda cu tarie plata cat mai rapida a arieratelor catre mediul privat, chiar cu prioritate in fata altor cheltuieli".

Consiliul Fiscal, organism creat special pentru a monitoriza politicile fiscale si a evalua realismul acestora, a primit de la Ministerul Finantelor spre analiza documentele pentru rectificarea bugetara care urmeaza sa aiba loc, insa nu si strategia fiscala pentru urmatorii trei ani - document care nu exista, desi legea prevede ca Guvernul trebuia sa aprobe respectiva strategie pana la data de 30 mai. Nici raportul semestrial despre situatia economica si bugetara n-a fost publicat in timp util pe site-ul ministerului.

Consiliul critica, de semenea, faptul ca documentele de executie bugetara nu prezinta o prognoza de absorbtie a fondurilor europene, nu prezinta propuneri pentru trecerea de la o indatorare externa preponderent pe termen scurt spre una pe termen mai lung si nu explica suficient ce masuri are in vedere Guvernul pentru imbunatatirea colectarii daca bugetul va fi rectificat in acord cu noile prognoze macro pentru 2010.

Bugetul pe anul in curs a fost construit luand ca obiective o crestere economica de 1,3%, un deficit fiscal de 5,9% din PIB si o inflatie de 3,7%, respectiv venituri de 168,84 miliarde de lei, in crestere cu 7,4% fata de anul trecut (pana acum insa au scazut cu 0,1%) si cheltuieli de 200,75 miliarde, in crestere cu 3,7% (pana acum au crescut cu 4%).

Ultimele date vehiculate de FMI si insusite de autoritatile romane indica insa o scadere a PIB de 2%, un deficit bugetar de 6,8% din PIB si o inflatie de peste 7%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/consiliul-fiscal-catre-guvern-platiti-datoriile-restante-catre-firmele-private-6912088
6912088
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.