Ce va negocia FMI cu Grecia

Postat la 26 aprilie 2010 14 afişări

FMI si Uniunea Europeana au intrat in conflict, primavara trecuta, atunci cand au pus la punct pachetul financiar pentru Romania, insa ulterior Fondul s-a adaptat cerintelor mai stricte ale UE, scrie Dow Jones, comentand perspectiva negocierilor Greciei cu FMI si UE pentru pachetul financiar estimat la 45 mld. euro.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a declarat ca in cazul creditului de 20 de miliarde de euro pentru Romania, UE si FMI au ajuns la un acord in privinta recomandarilor fiscale "dupa anumite dificultati initiale". "Nu e o competitie pentru putere intre cele doua institutii. Este vorba de traditiile institutionale diferite si de reguli si practici intrucatva diferite", a adaugat Olli Rehn.

De data aceasta, in negocierile cu Grecia, atitudinea mai blanda a FMI ar urma sa prevaleze fata de cea a UE, judecand dupa declaratia lui Rehn ca va sugera un termen mai indepartat, undeva dupa 2013, pana la care Grecia ar trebui sa ajunga la un deficit bugetar sub 3% din PIB - limita impusa de reglementarile bugetare ale UE - in loc de 2012, cum ar dori ministrii de finante din zona euro.

Seful Comitetului Financiar si Monetar al FMI, Youssef Boutros-Ghali, a insistat, sambata, ca FMI este acum o alta institutie, mai putin rigida in privinta politicilor bugetare, concentrata in schimb asupra cresterii economice si a efectelor pe care imprumuturile sale le au asupra saraciei, a distributiei veniturilor si a altor chestiuni sociale. Boutros-Ghali chiar a subliniat ca directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost in 2008 primul oficial care a pledat pentru cresterea cheltuielilor bugetare ca mijloc de a combate criza economica.

Grecia este in plin proces de negociere cu FMI si UE, pe parcursul acestei saptamani, asupra pachetului de asistenta financiara estimat la 45 de miliarde de euro, din care 30 de miliarde ar urma sa vina de la statele membre ale zonei euro, iar circa 15 miliarde de la FMI, in transe conditionate de indeplinrea anumitor parametri de performanta fiscala.

In esenta, principalele puncte de discutie sunt reforma sistemului de asistenta medicala si de pensii, respectiv eliminarea risipei de bani din sistem, si liberalizarea pietei muncii. Intr-un interviu recent pentru o revista austriaca sicitat de publicatia elena Capital, Dominique Strauss-Kahn a apreciat ca "singura solutie eficienta pentru Grecia este deflatia. Exact acelasi lucru l-a recomandat si Comisia Europeana (…) Va fi dureros. Va insemna salarii mai mici si preturi mai scazute. Grecia trebuie sa se intoarca inapoi pe drumul pe care a inaintat in ultimii ani (…) Nu exista alta cale pentru greci decat sa-si majoreze competitivitatea".

Saptamana trecuta, Grecia a cerut oficial activarea mecanismului de sprijin financiar FMI-UE convenit la 24 martie, avand in vedere atat apropierea termenului de 19 mai, cand ajung la scadenta obligatiuni in valoare 8,5 miliarde de euro, cat si faptul ca pe parcursul ultimelor zile, costurile de finantare au crescut la niveluri record. Randamentul obligatiunilor grecesti la zece ani a depasit 8%, astfel incat, daca tara ar vrea sa se imprumute la costurile curente pentru a-si refinanta datoria de 39 de miliarde de euro care va ajunge la scadenta in urmatoarele 12 luni, aceasta ar adauga inca 1,4-2,5 miliarde de euro anual la costul datoriei. Conform Reuters, rezultatul ar fi ca deficitul bugetar ar creste cu 1%, ceea ce ar compromite efortul guvernului de a reduce anul acesta deficitul cu 4%, la 8,7% din PIB.

The Wall Street Journal apreciaza ca negocierile vor fi insa dure, pentru ca niciodata pana acum FMI nu a cerut vreunei tari europene sa-si restructureze datoria drept conditie pentru acordarea de imprumuturi, ceea ce s-ar putea intampla insa in cazul Greciei, dat fiind ca FMI ar putea percepe ca insuficient pachetul de 45 de miliarde de euro in raport cu problemele Atenei. "FMI ar putea constata ca socotelile nu se potrivesc si ar putea conchide ca e nevoie fie de o restructurare a datoriei, fie de sume masive de bani in plus", apreciaza Susan Schadler, fost oficial al FMI pentru Europa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ce-va-negocia-fmi-cu-grecia-6062948
6062948
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.