Cand se va sfarsi valul insolventelor?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 06 mai 2011 67 afişări

Perspectivele de iesire din recesiune a economiei nu inseamna ca scapa la fel de repede de probleme si firmele din Romania. Din contra, valul insolventelor continua si n-ar fi exclus sa fie chiar mai mare in acest an.

"Laprima vedere, anul acesta ar putea aduce o stabilizare a numarului de insolvente si falimente", crede Iancu Guda, analist macroeconomic in cadrul Coface Romania. De astfel de probleme s-au lovit an de an tot mai multe firme, mai ales in ultima perioada de recesiune, cand lichiditatile s-au imputinat, iar datoriile la banci sau la furnizori s-au adancit, determinand multi manageri sau antreprenori sa se declare infranti de criza. O raza de speranta pare sa aduca insa 2011 daca e sa ne luam dupa primele semne - o scadere cu 17,21% a dosarelor de insolventa in primele trei luni ale anului care, pusa in context cu faptul ca majoritatea cazurilor de insolventa, mai exact 60% din total, s-au petrecut pana acum in primele si ultimele trei luni din an, ar putea insemna macar o stabilizare. Diminuarea trebuie insa privita cu anumite rezerve.

La finele anului trecut, aproape 21.700 de firme erau in faliment, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania, termen care defineste toate cazurile de insolventa inregistrate, anumite companii pentru care s-a deschis o procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si companii pentru care a fost deja inchisa procedura de faliment. Cu un an in urma, numarul lor era mai mic de 18.500, iar in 2008, teoretic primul an de criza, 14.483 de firme erau in insolventa, cu nici 500 mai multe decat in anul anterior. Ca falimentele ar putea bate pasul pe loc anul acesta o sustine si faptul ca problemele de plata cu care se confrunta companiile s-au mai imputinat, dovada fiind faptul ca in primele trei luni din 2011 bancile au refuzat plati ordonate prin instrumente de debit in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, un moment considerat de analisti varful pentru problemele de lichiditate.

O crestere economica ar fi cel mai probabil singurul indicator ca perioada insolventelor este pe cale sa se incheie, dar si daca se va confirma, "cresterea oricum va fi cel mai probabil anemica si va imbraca o semnificatie mai mult statistica", apreciaza Guda, cu mentiunea ca fenomenul insolventelor este decalat fata de evolutia economiei, iar o revenire vizibila din acest punct de vedere se va intampla prin urmare cu intarziere. Scenariul pesimist ramane asadar mai plauzibil deocamdata.

Dintre toate firmele aflate in diverse stadii de insolventa anul trecut, numai 27 se aflau in reorganizare judiciara, potrivit studiului Coface Romania, in timp ce 5.482 erau deja in faliment, iar restul in procedura generala sau simplificata de insolventa. La nivel declarativ insa, 97% din administratorii firmelor locale sustin ca au luat masuri de restructurare pe parcursul lui 2010, dupa cum reiese dintr-un sondaj al firmei de consultanta Roland Berger prezentat recent cu ocazia evenimentului "Se va opri sirul insolventelor in 2011?", organizat de Ziarul Financiar in colaborare cu Casa de Insolventa Transilvania si firma de avocatura NNDKP. Aparent insa, masurile nu au fost suficiente. "Vom vedea care firme au probleme structurale si care au suferit doar din cauze legate de criza de-abia cand vom iesi din recesiune, pentru ca in Romania avem o imensa criza de management", spunea cu aceeasi ocazie si Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania.

Aproape 40% din dosarele de insolventa aflate pe rol anul trecut vizau firme din domeniul comertului, unde scaderea puterii de cumparare si nivelul redus al increderii consumatorului din Romania au fost dezastruoase pentru mediul de business. Iar paharul a fost umplut de absenta unui climat fiscal favorabil investitiilor in sectorul privat si de restrangerea investitiilor publice, crede analistul de la Coface.Pentru ca volumul insolventelor sa scada este nevoie totodata de o schimbare structurala in primele trei cele mai afectate sectoare - comertul cu ridicata, cu amanuntul si constructiile, care au insemnat mai mult de jumatate din cazurile de insolventa. Iancu Guda crede insa ca nivelul deja ridicat al indatorarii populatiei, nesiguranta locului de munca, mobilitatea redusa a fortei de munca, cresterea preturilor si reducerea veniturilor reale vor continua sa intarzie repornirea consumului, impingand revenirea mediului de afaceri catre un termen de 12 luni.

Chiar si evolutia din ultimii cinci ani confirma insa ca sunt sanse destul de mici ca aceste segmente sa piarda din ponderea detinuta in piata insolventelor. Inca din 2006 a putut fi observata o tendinta de concentrare a volumelor in aceste sectoare unde au avut loc cele mai multe insolvente in cifre absolute, totalizand intre 48 si 56% din totalul dosarelor in ultimii cinci ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
insolvente
/analize/servicii-financiare/cand-se-va-sfarsi-valul-insolventelor-8204803
8204803
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.