Calitatea activelor bancare in tari ca Romania sau Ungaria, motiv semnificativ de ingrijorare - Fitch

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 noiembrie 2010 45 afişări

Calitatea activelor bancare in Ungaria, Romania, Bulgaria, Rusia si Estonia este un motiv semnificativ de ingrijorare, sustine agentia de rating Fitch, intr-un nou raport care examineaza situatia bancilor din pietele emergente.

Pe ansamblul Europei Centrale si de Est, cea mai slaba calitate a activelor bancare este concentrata insa nu in aceste tari, ci in Kazahstan, Ucraina, Letonia si Lituania. In unele dintre pietele estice, noteaza Fitch fara a nominaliza vreuna, inclusiv rezultatele financiare inainte de calcularea provizioanelor au inceput sa fie marcate de performanta slaba a activelor si de reducerea gradului in care institutiile se bazeaza pe resurse din afara, atrase prin imprumuturi.

Ponderea creditelor bancare in PIB, raportul intre credite si depozite si volumul imprumuturilor in valuta raman ridicate in anumite piete din regiune, constata agentia, toate acestea fiind indicii ale potentialului de risc in sistemul bancar. Cu toate acestea, afirma Fitch, cele mai multe dintre pietele emergente, inclusiv cele din Europa de Est, au perspectiva de rating stabila, reflectand tendintele actuale si gradul de risc. Romania are calificativul BB+ cu perspectiva stabila pentru indatorarea pe termen lung, calificativ confirmat de Fitch in august 2010.

Raportul Fitch vine dupa ce, la sfarsitul lui octombrie, analistii agentiei apreciau ca bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o eventuala reintoarcere a crizei financiare, pentru ca volumul imprumuturilor neperformante ramane ridicat, iar lipsa cresterii economice limiteaza creditarea.

"Bancile nu au o situatie prea buna, in termeni de calitate a activelor - in Romania, intr-o anumita masura in Ungaria si intr-o masura mai mica in Bulgaria. Bancile din aceste trei tari prezinta, de asemenea, vulnerabilitati din cauza dezechilibrelor din economie", declara Michael Steinbarth, senior director al Fitch Londra, intr-un interviu pentru Bloomberg. La aceasta situatie contribuie ponderea mare a creditelor in valuta acordate, impactul disparitiei boomului imobiliar si o anumita dependenta fata de finantarea din partea grupurilor-mama din Vest, inclusiv a celor din Grecia in cazul bancilor din Bulgaria si Romania, adauga Steinbarth.

Proportia creditelor neperformante ajunsese in iunie la 12,6% in Bulgaria si 7,5% in Ungaria. In ce priveste Romania, in ultimul raport asupra stabilitatii financiare, publicat la sfarsitul lui august, BNR constata ca rata creditelor neperformante a crescut in perioada decembrie 2008 - iunie 2010 de la aproape 1% la 8,9% pentru portofoliul bancar privind companiile, respectiv de la 0,8% la 4,5% pentru portofoliul privind sectorul populatiei. "Ponderea ridicata a activelor imobiliare in bilantul firmelor si al populatiei genereaza preocupari privind implicatiile posibilei scaderi in continuare a preturilor la aceste active", afirma banca centrala.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
Fitch,
rating,
credite,
capital,
Europa de Est,
valuta,
risc
/analize/servicii-financiare/calitatea-activelor-bancare-in-tari-ca-romania-sau-ungaria-motiv-semnificativ-de-ingrijorare-fitch-7750675
7750675
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.