BERD amelioreaza prognoza pentru Romania, care ramane insa tara din Est cu cea mai slaba performanta economica

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 octombrie 2010 14 afişări

Romania ar urma ca in acest an sa aiba o scadere a economiei de 2%, iar la anul o crestere de 0,9%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care si-a ameliorat astfel prognoza fata de cea din iulie, cand anticipa o scadere a PIB cu 3%.

Inclusiv in aceste conditii, Romania ramane tara pentru care BERD anticipeaza cea mai proasta performanta pentru acest an pe ansamblul Europei Centrale si de Est, urmata de Croatia, cu o scadere economica de 1,5% (pentru care prognoza s-a inrautatit usor fata de iulie) si de Letonia, cu o restrangere a PIB de 1% (fata de estimarea din iulie de -2%). Toate celelalte state ar urma sa aiba crestere economica, in top fiind Slovacia, cu 4%, si Polonia cu 3,3%

Notabil este mai ales ca, in privinta prognozelor pentru 2011, Romania ar urma sa aiba de departe cea mai firava crestere economica, pentru toate celelalte tari fiind prevazute cresteri intre 1,7% (Ungaria) si 4% (Lituania).

Saptamana trecuta, si analistii Erste/BCR au imbunatatit prognoza pentru economia Romaniei, de la -3% la -2,1% in acest an. Pentru 2011, grupul austriac se asteapta la o crestere a PIB de 1,2%, iar pentru 2012 de 2,3%.

FMI isi pastreaza estimarea ca in acest an Romania va avea un recul al economiei de 1,9%, urmata de o redresare la 1,5% in 2011. In ce priveste Banca Mondiala, aceasta a estimat in iunie ca Romania si Letonia vor fi singurele economii pe minus in 2010, anticipand pentru Romania o scadere a PIB cu 0,5% in 2010, urmata de o crestere cu 3,6% in 2011 si cu 4,4% in 2012.

BERD apreciaza ca, desi pe ansamblu pietele din Europa Centrala si de Est, la care in analiza bancii se adauga si cele din fosta URSS, vor ajunge la rate de crestere mai mari decat cele din Vest, ele se situeaza insa mult sub performanta altor piete emergente, iar regiunea ramane impartita intre statele care vor beneficia de pe urma scumpirii materiilor prime si a influxurilor de capital, in timp ce altele vor ramane in recesiune, in special in sud-estul continentului.

Totusi, tocmai influxurile de capital pe termen scurt se pot dovedi pe termen mediu periculoase pentru economie, astfel incat BERD recomanda ca toate tarile din regiune sa acumuleze rezerve valutare solide, capabile sa amortizeze eventualele socuri rezultate din eventuala migrare rapida a capitalurilor.

"Acesta e momentul cand reformele structurale trebuie accelerate, pentru a spori productivitatea, a asigura consolidarea fiscala si a face tranzitia spre un model de crestere mai echilibrat. Nu e loc pentru delasare in aria politicilor economice", apreciaza Erik Berglof, economistul-sef al BERD.

Institutia noteaza ca tarile cu programe FMI (Bosnia, Romania si Serbia) "se confrunta cu mari dificultati in a respecta angajamentele de reducere a cheltuielilor publice, asumate prin aceste programe".

Berglof sustine ca tarile din regiune trebuie sa treaca de la un model de finantare bazat pe resurse externe la unul bazat pe surse interne, piete interne de capital, de-dolarizare (acolo unde e cazul) si stimularea productivitatii prin reducerea costurilor si investitii in eficienta. Economistul-sef al BERD sustine, de asemenea, instituirea unui cadru de supraveghere bancara transfrontaliera si politici de consolidare fiscala, ca premise pentru o crestere economica durabila.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/berd-amelioreaza-prognoza-pentru-romania-care-ramane-insa-tara-din-est-cu-cea-mai-slaba-performanta-economica-7610414
7610414
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.