Asigurarea pentru locuinte a devenit obligatorie: aveti sase luni sa va asigurati casa

Postat la 19 iulie 2010 24 afişări

Peste opt milioane de locuinte ar trebui ca pana la sfarsitul anului sa aiba asigurare obligatorie. In caz contrar, proprietarii vor primi amenzi de pana la 500 de lei. Asa arata, pe scurt, legea asigurarii obligatorii a locuintelor, care de saptamana trecuta a fost introdusa si in Romania, la opt ani de la emiterea primului proiect de lege cu privire la acest tip de asigurari. Estimarile reprezentantilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sunt insa destul de timide pentru primul an.

"Probabil aproximativ 20% dintre case vor fi asigurate in primul an si pana la sfarsitul celor sase luni in care proprietarii au timp sa cumpere o polita estimam ca vor fi in jur de 800.000 de case asigurate", spune Marius Bulugea, presedintele PAID. In cazul in care gradul de acoperire in primul an va fi de 20%, expunerea asiguratorilor se va ridica la circa 25 de miliarde de euro. "Avem pentru aceste expuneri contracte foarte avantajoase de reasigurare", completeaza Bulugea.

Practic, proprietarii vor avea de platit o prima anuala de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul constructiei - pentru casele din caramida nearsa sau din chirpici vor fi platite primele mai mici, iar pentru imobilele cu o structura de rezistenta din beton armat sau lemn prima este de 20 de euro pe an. In functie de valoarea primelor anuale, proprietarii vor fi despagubiti cu 10.000, respectiv 20.000 de euro. "Lumea trebuie insa sa inteleaga ca vor fi asigurate doar dezastrele naturale, precum cutremure, alunecari de teren sau inundatii naturale. Cei care vor sa fie asigurati si pentru alte riscuri, trebuie sa apeleze la o asigurare facultativa", spune Marinela Nemes, directorul general al directiei juridice din cadrul Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA). O alta restrictie se refera si la cladirile cu bulina rosie, cu risc major de prabusire in caz de cutremur, pentru care asiguratorii nu vor incheia polite.

Sunt si proprietari care au incheiat polite facultative pentru asigurarea locuintelor, cu prime si valori asigurate mult mai mari decat cele impuse de asigurarea obligatorie. In aceste cazuri, asiguratii pot astepta pana la incheierea contractului actual, in cazul in care termenul depaseste 15 ianuarie si abia apoi sunt obligati sa contribuie si la politele obligatorii. De asemenea, proprietarii care vor sa asigure valoarea integrala a locuintei sunt nevoiti sa achite doua polite - cea obligatorie si una facultativa, care poate acoperi diferenta dintre cei 10.000 sau 20.000 de euro si valoarea reala a unei locuinte.

Problema introducerii asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost dezbatuta destul de aprins in ultimul an, dar mai cu seama in ultima perioada, dupa inundatiile care au afectat mii de case din nordul tarii. Potrivit cifrelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, la mijlocul lunii iulie, 17 companii de asigurari care au in portofoliu si polite pentru locuinte aveau 3.052 de dosare de dauna avizate, deschise ca urmare a inundatiilor produse in ultima perioada. Valoarea totala a rezervelor de dauna avizate pentru aceste dosare se ridica la aproximativ 10 milioane de euro. In acest moment, din cele 8,3 milioane de locuinte doar 20% au o polita facultativa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
asigurari,
locuinte
/analize/servicii-financiare/asigurarea-pentru-locuinte-a-devenit-obligatorie-aveti-sase-luni-sa-va-asigurati-casa-6585280
6585280
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.