Sa inceapa jocurile

Postat la 11 martie 2011 75 afişări

Peste trei miliarde de euro. Atat cheltuie anual romanii pentru jocuri de noroc, fara a pune la socoteala si banii jucati in cazinouri. Piata neagra reprezinta insa cam jumatate din suma.

Jocurile de noroc i-au determinat anul trecut pe cetateni sa scoata in total din buzunar 3,15 miliarde de euro, dupa cum estimeaza Efthimios Papageorgiou, directorul pentru operatiuni internationale al furnizorului de sisteme pentru loterie si jocuri de noroc Intralot. "Si nu sunt luate in calcul cheltuielile din cazinouri", precizeaza el. Cea mai mare parte din suma merge spre aparatele de jocuri de noroc, asa-numitele terminale de videoloterie sau, in varianta populara, "pacanele", care inghit anual 2,5 miliarde de euro, in timp ce alte 500 de milioane de euro sunt jucate pe internet. "Piata a ramas cat de cat constanta anul trecut, pentru ca, desi jucatorii deja existenti au pariat sume mai mici, au venit altii noi, dornici de castig, care au compensat", mai spune managerul Intralot, cu mentiunea ca, in zona pariurilor, media zilnica este de un euro per jucator. Piata neagra a pariurilor si jocurilor de noroc este insa egala cu cea legala, ceea ce inseamna ca statul roman pierde destul de mult din impozitele care ar trebui platite pentru acesti bani. Un mecanism mai bun de reglementare ar putea insa rezolva aceasta problema, crescand totodata si veniturile companiilor din domeniu.

"Modelul altor tari cu o piata neagra mai mica ar putea fi aplicat si aici", spune Papageorgiou, dand drept exemplu Grecia, o piata de 11 miliarde de euro dintre care 6 miliarde de euro vin pe cale legala, sau Italia, unde pariurile sportive cumuleaza anual 4,2 miliarde de euro, la care se adauga si restul jocurilor de noroc cu 10 miliarde de euro, iar piata neagra este doar o treime. De la intrarea in Romania in 1992 si pana acum, Intralot a investit in total pentru solutii software, infrastructura si service in jur de 150 de milioane de euro, dintre care o treime doar din 2008 incoace, suma care nu a fost recuperata pana acum, dar pe care spera sa o amortizeze in urmatorii doi ani. Depinde in mare masura de veniturile Loteriei Romane, cu care Intralot are un contract pentru furnizarea de hardware si software. Ultimii doi ani n-au fost insa foarte favorabili din cauza crizei. Romanii au cheltuit mai putin inclusiv pentru bilete loto si pariuri sportive, veniturile Loteriei Romane s-au diminuat - in primele noua luni din 2010 afacerile au fost de 198,6 milioane de euro, cu 21% mai mici fata de perioada similara din anul precedent, iar scaderea s-a simtit si in afacerile Intralot.

Se explica, asadar, de ce Intralot ia in calcul si alte surse de venituri. Despre contractul Loteriei Romane cu furnizorul de sisteme pentru loterie si jocuri de noroc s-a vorbit destul de mult in ultimii ani. Pus sub lupa de nenumarate ori, contractul, care interzice furnizarea de solutii hardware si software pentru alti jucatori de pe piata locala, dar si intrarea directa a operatorului grec in Romania, urmeaza sa expire peste doi ani. De la sine inteles, prelungirea lui este de interes pentru Intralot pentru ca ar asigura astfel operatiunile pe o piata care inseamna spre 10% din cifra de afaceri a intreg grupului, de 903,6 milioane de euro in 2009. Daca se va intampla sau nu ramane deocamdata o loterie.

"Este prematur de spus ce va fi in 2013. Exploram toate posibilitatile", spune Efthimios Papageorgiou. Un scenariu mai plauzibil ar fi stabilirea operatiunilor aici, fie prin achizitia unui competitor din zona pariurilor, fie prin intrare directa. "Lucrurile se schimba destul de rapid. Vom vedea care vor fi conditiile de piata si reglementarile din domeniu in 2013, criterii pe baza carora vom lua o decizie", continua managerul Intralot, fara a da alte detalii. In incercarea de a-si rotunji incasarile in Romania, dar si de a sustine revenirea pe crestere a Loteriei, compania a investit si intr-o retea de agentii loto in sistem de franciza. Anul trecut a inaugurat 30 in spatii de cateva zeci de metri patrati, mizand pe castiguri de 7% din vanzarile de bilete loto 6/49, joker, noroc, loto 5/40 si pronosport si 15 sau 20% pentru lozuri, in functie de modul de aprovizionare si decontare. "Inca nu avem un plan concret de extindere a retelei. Momentan testam piata", spune Papageorgiou. Performantele n-au fost insa tocmai bune pana acum, motiv pentru care Netman, compania detinuta de Intralot care opereaza agentiile, a si inchis deja cateva dintre ele. Dar, daca se schimba norocul, expansiunea viitoare ar trebui sa se intample in acelasi ritm ca si pana acum.

N-ar fi complet exclus ca operatiunile Intralot pe piata locala sa aiba legatura la un moment dat si cu cazinourile. Compania tocmai a lansat in Italia un nou model de afaceri, un cazinou electronic, unde nu vezi picior de crupier si nici alti angajati. "Modelul ar avea insa destul de mult de furca odata pornita competitia cu miile de sali de jocuri din Romania. Si daca luam in calcul cele 6.200 de aparate de jocuri de noroc din agentii, chiar si cu Loteria Romana.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
strategie,
jocuri de noroc,
cazinouri,
romani
/analize/sa-inceapa-jocurile-8053300
8053300
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.