Punct şi de la capăt

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 11 aprilie 2013 81 afişări

Evoluţia Ambient pe parcursul ultimilor ani este o dovadă clară că o companie poate ieşi dintr-o situaţie care pare să nu aibă nicio soluţie. După ce vânzările s-au prăbuşit abrupt, în 2009, compania s-a reinventat şi a reluat un traseu ascendent. Ba chiar a înregistrat şi profit anul trecut.

Punct şi de la capăt

47% ESTE CREŞTEREA CIFREI DE AFACERI ÎN LEI ÎNREGISTRATĂ ÎN 2012 FAŢĂ DE 2010 DE AMBIENT, afacerea fondată de antreprenorul Ioan Ciolan la Sibiu în urmă cu 20 de ani. „Luând în calcul stagnarea pieţei de profil şi faptul că această creştere s-a realizat fără extinderea reţelei de centre comerciale, realizarea este cu atât mai spectaculoasă„, punctează reprezentanţii companiei.

Reţeaua, cu prezenţă în segmentul do-it-yourself, are acum 12 centre comerciale şi 15 depozite de materiale de construcţii şi platforme logistice situate în principal în zona Transilvaniei. În opinia lui Ciolan, creşterea din ultimii ani dovedeşte că Ambient se plasează pe un drum sănătos pe termen lung.

„În 2008, care a fost cel mai bun an pentru noi, 75% din cifra de afaceri era realizată din businessul profesional (distribuţie către firme de construcţii) şi acest segment rămâne ţinta noastră numărul unu. În prezent 55% din vânzări sunt realizate prin magazine, dar aşteptăm ca antreprenorii să revină pe o linie normală, deoarece acesta este businessul nostru„, spune antreprenorul sibian. Compania are peste 3.000 de clienţi constructori, dintre care 170.000 sunt posesori de Card Bonus. Ambient are 11.000 de meşteri afiliaţi, o gamă de 40.000 de produse şi 700 de furnizori. Anual, peste 3 milioane persoane trec pragul centrelor Ambient.

Pentru a ajunge însă aici, compania cu sediul la Sibiu a avut de depăşit obstacole importante. Mai precis, în 2009 vânzările companiei au ajuns la 104 milioane de euro faţă de 231 de milioane de euro în 2008, cel mai bun an al companiei. Evoluţia nu a ieşit însă din tiparul în care s-au înscris cele mai multe afaceri româneşti.

Decizia care s-a dovedit salvatoare a fost restructurarea companiei din temelii. Compania a fost împăr-ţită în două divizii separate: una de retail, adresată clienţilor finali, şi una de distribuţie - pentru clienţii profesionali. În procesul de restructurare au fost disponibilizaţi circa 1.000 de oameni, dar cifra netă a celor care au intrat în şomaj a fost de 500, restul fiind preluaţi de firmele care lucrează cu Ambient. Conform antreprenorului, procesul de reorganizare este continuu şi ar trebui finalizat în 2018. „În următorii ani nu ne-am propus să ne extindem deoarece dorim să rambursăm cât mai mult din creditele pe care le avem. Am obţinut o reeşalonare a datoriilor„, a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Ciolan, care ocupă şi poziţia de director general al Ambient

DUPĂ CREŞTEREA DE 14% ÎNRE-GISTRATĂ DE AMBIENT ÎN 2012 FAŢĂ DE 2011, pentru anul în curs previziunile vizează un nou plus, de zece procente. Pentru a se menţine pe acest traseu ascendent, strategia companiei vizează, conform reprezentanţilor companiei, două direcţii majore de acţiune: vânzarea asistată (prin intermediul unei forţe de vânzări stabile formate din agenţi dedicaţi clienţilor „business to business„ şi Ambient Total) şi soluţiile integrate pentru toate segmentele de clienţi. „Am investit şi vom investi în continuare în showroom-uri care să ajute clientul să-şi vizualizeze proiectul înainte de a fi pus în practică. Casa Demonstrativă, Galeria cu Idei, Showroom-ul de Instalaţii, Showroom-ul de Mobilă - toate sunt soluţii integrate şi specializate pentru consilierea clienţilor„, adaugă

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/punct-si-de-la-capat-10734243
10734243
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.